Home

Achtergrond 2 reacties

CDA is Natura-tureluurs

Minister Verburg verkijkt zich op de stemming in eigen partij inzake Natura 2000.

‘Een steun in de rug’, noemde minister Verburg (LNV) de resolutie die het partijcongres zaterdag 31 oktober heeft aangenomen.
Die resolutie brengt de wanhoop tot uitdrukking die de Natura 2000-gebieden in brede kring bij het CDA - en ook daarbuiten - teweeg brengt. Dat deze congresuitspraak met algemene stemmen werd aangenomen wijst er op dat brede kringen in deze partij langzamerhand tureluurs worden van de beperkingen, vertragingen en onzekerheden die uit Verburgs natuurbeleid voortvloeien. Dat blijkt uit een tweede resolutie over de Natuurbeschermingswet die werd aangenomen, eveneens zonder één tegenstem. Opmerkelijk, want wat je ook van de CDA’ers kunt zeggen, het zijn geen stelletje recalcitranten die er op uit zijn het beleid van hun ministers onderuit te schoffelen. Natuur is mooi, daar houden CDA’ers ook van werd zaterdag nog eens benadrukt, maar Natura heeft op hen dezelfde uitwerking als een giftige paddenstoel.

Beklag in de Kamer

Maar hoe Verburg die uitspraken van het partijcongres als een ‘steun in de rug’ kan beschouwen, ontgaat mij. Inderdaad, ze kan zich aangespoord voelen in haar poging meer rek en ruimte aan te brengen in de Natuurbeschermingswet en andere regels rond Natuur. Die pogingen zijn er. Zo komt binnenkort de wijziging van de Natuurbeschermingswet in de Tweede Kamer aan de orde.
Maar ik vrees toch dat Verburg de weerzin tegen Natura 2000 ernstig onderschat. Deze week komen de provincie Gelderland en de Twentse gemeente Dinkelland in de Tweede Kamer hun beklag doen wegens alle problemen die ze bij de uitvoering van het rijksbeleid ondervinden. Ik voorspel wat ze er van zeggen: onwerkbaar.

Star en ingewikkeld

Geen moeilijke voorspelling trouwens. Toen fractievoorzitter Pieter van Geel de twee Natura-resoluties zoals gebruikelijk van een (positief) advies voorzag, gebruikte hij hetzelfde woord: onwerkbaar. Ook de andere kwalificaties voor de Natura-regels logen er niet om: ,,Ze zijn star, ingewikkeld, ondoorzichtig en onbegrijpelijk. Er valt niet mee te werken.” Als ik minister Verburg was, zou ik de houding van de eigen partij niet als steun in de rug beschouwen, maar als een puntig voorwerp.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Vrijgezel

    Pieter van Geel mag nu wel eens uitleggen waarom het cda toch doorgaat met natura-onzin.

  • no-profile-image

    d/achterhoker

    worden ze nu pas wakker? natuur belangrijker dan boer en andere bezigheden dacht het niet!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.