Home

Achtergrond

'Bundeling binnen coöperatie kan APO overbodig maken'

Wanneer het nieuwe commerciële model van The Greenery goedkeuring krijgt van de leden, wordt de coöperatie een platform voor bundeling.

Dat maakt in veel gevallen een associatie van producentenorganisaties (APO) overbodig. Dat zegt topman Philip Smits van The Greenery in het ledenblad Greenweek. "Dan heb je de ideale vorm van aanbodbundeling."

In dat nieuwe commerciële model wordt de coöperatie seperaat gepositioneerd van de ondernemingen die het bedrijf vormen. Telersverenigingen kunnen zo binnen de coöperatie een vrijere commerciële rol aannemen.

The Greenery zal zich wel blijven inzetten voor APO’s, maar volgens Smits moet deze structuur een opmaat zijn naar fusies. "Coöperaties dienen sterk te overwegen om met één ledenbestand verder te gaan."" Het proces naar een fusie zal veel tijd vergen. "Deze vorm van bundeling is lastiger dan de vorming van een APO. Het gaat over organisatiestructuren, identiteit, autonomie en een verbreding van het productaanbod."

Of registreer je om te kunnen reageren.