Home

Achtergrond

Bulgarije wil bos terug van oud-koning

Bulgarije claimt 1600 hectare bos die het de voormalige koning Simeon II bij zijn terugkeer in de jaren negentig heeft teruggegeven.

Het ministerie van Landbouw heeft woensdag een eis tot terugvordering ingediend bij een rechtbank in de hoofdstad Sofia.

Het ministerie noemde de teruggave van de bosgronden aan Simeon in 1998 door de toenmalige regering onrechtmatig. Het eist ook een schadevergoeding van omgerekend 2,5 miljoen euro omdat de koning en zijn familie bomen op het terrein hebben laten kappen voor financieel gewin.

De koninklijke bosgronden werden door de communisten na de Tweede Wereldoorlog geconfisqueerd. In 1946 ging de Bulgaarse koninklijke familie in ballingschap. Simeon was toen zes jaar. Zijn vader Boris III was in 1943 onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen.

Simeon keerde in 1997 terug in Bulgarije. Van 2001 tot 2005 was hij premier van het land. De hoge verwachtingen bij de bevolking heeft hij nooit waar kunnen maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.