Home

Achtergrond 5 reacties

Buck: Brussel moet zich niet bemoeien met melkprijs

De Europese Commissie moet zich niet mengen in het vaststellen van de melkprijs.

Dat kan alleen maar leiden tot inefficiëntie in de zuivelketen. Dat heeft voorzitter Werner Buck van de EDA, de organisatie van de Europese zuivelindustrie, vandaag gezegd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Een speciale werkgroep van de Europese Commissie onderzoekt mogelijkheden om de positie van de boer in de keten te versterken. Vooral op Frans verzoek wordt gekeken naar de contractuele verhouding tussen boer en fabriek.

Buck onderschrijft de noodzaak van vangnetmaatregelen, om de gevolgen van extreme prijsschommelingen op te vangen. Hij denkt naast bestaande instrumenten als interventie en private opslag aan een rol voor de termijnmarkt en aan strategisch voorraadbeheer, overigens óók om al te hoge prijzen te vermijden.

De EDA verzet zich tegen verplichte etikettering en meer prijstransparantie. Buck vreest dat dat laatste enkel leidt tot een lagere prijs voor boeren. "Het zou best kunnen dat een deel van de hogere marge van supermarkten naar de veehouder is gegaan."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Uiteindelijk zal ''de Wal het Schip wel Keren'', daar bedoel ik mee; als de zuivelverwerkers niet meer afzet vinden op de Wereldmarkt, voor een redelijke prijs!!!... Zij over zullen gaan op contractuéle leveringen,misschien wordt de overproductie dan verpoederd, maar die melk brengt dan de halve prijs op bij voorbeeld. Dus eerst 30 tot 50% van de huidige productie inleveren,contracten afsluiten en prijsafspraken maken!!!... De Nederlandse melkveehouderij moet zich instellen op de nationale behoefte!!!... De export wordt één secundaire aangelegenheid, of wij dat nou leuk vinden of niet, het is gewoon zo!!!...denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  door dik en dun melkveehouder

  Volgens Mijnheer: Buck mag er wel door de eu beleid zijn dat moet voorkomen dat boeren een te hoge melkprijs ontvangen ;maar er hoef totaal geen beleid te komen voor een te lage melkprijs.
  Maar er moet wel voor gezorgd en beleid en istrumenten blijven bestaan dat er gemolken wordt in de eu.

 • no-profile-image

  Gaatze

  Hoezo zijn ze tegen meer prijstransparantie? Zolang veehouders/coöperaties/fabrieken die informatie niet hebben staan zij naar mijn idee minder sterk aan de onderhandelingstafel. Kennis is toch macht?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Natuurlijk moeten wij blijven melken,alleen een beetje minder!!!... Overdaad schaad!!!!!.....

 • no-profile-image

  Han

  Wat de heer Buck voorstelt is het uit de markt nemen van het te veel als de prijs reeds een diepte punt heeft bereikt. De voorraad poeder, boter en kaas komt weer op de markt als de prijs in de lift gaat. De boer beconcureert zichzelf dus. Ik ga met Piet mee, "De rem op de productie" Produceer je eigen behoefte als land(en) tegen een kosten dekkende prijs, kun je contractueel meer op deze wijze afzetten op tekort markten O.k. Wie voor de Wereld (DUMP) markt wil gaan maakt maar een appart contract om deze melk vijver te laten overstromen.
  Betaalt de EU burger een kosten dekkende prijs voor zijn basis voedsel, kan hij de rompslomp van bureuacratische controle, ondersteuning, opslag, SUBSIDIE,etc. besparen. Zou hij netto wel eens goedkoper uit kunnen zijn. Kan de boer met minder koeien een bestaan hebben, komt dit het leefmilieu ten goede. Wie zijn de verliezers in dezen als ze er zijn???

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.