Home

Achtergrond

Broeikaseffect deert El Niño nauwelijks

Het weerkundig fenomeen El Niño verandert niet of nauwelijks door het versterkte broeikaseffect.

El Niño is de benaming voor de opwarming van het zeewater van de Stille Oceaan die eens in de drie tot zeven jaar voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat El Niño waarschijnlijk niet heviger wordt. Dat staat op de website van het KNMI.

Sjoukje Philip deed de afgelopen vier jaar bij het weerinstituut in De Bilt onderzoek naar voorspellingen omtrent El Niño door klimaatmodellen. Zij verdedigt haar proefschrift Exploring Mechanisms in Climate Models maandag 30 november op de Universiteit Utrecht. Uit haar onderzoek blijkt dat de effecten op El Niño van de vele veranderingen in het klimaat elkaar allemaal tegenwerken, waardoor de optelsom van de effecten klein is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.