Home

Achtergrond

Britse overheid wil banken opsplitsen

De Britse overheid wil de bankensector opschonen. De banken Lloyds, Northern Rock en de Royal Bank of Scotland (RBS) zullen worden opgesplitst en delen zullen worden verkocht.

De delen die daarna ontstaan gaan zich richten op sparen en op het verstrekken van hypotheken. Dat meldden Britse media vandaag.

De nieuw te ontstane bankbedrijven zullen verkocht worden aan nieuwkomers op de financiële markt. Er wordt onder meer al gespeculeerd over supermarkt Tesco of de Virgin Group van zakenman Richard Branson. De verkoop aan andere partijen dan bestaande banken zou volgens de overheid goed zijn voor de competitie en dan uiteindelijk ook tot betere aanbiedingen leiden voor consumenten.

Kritische noten zijn er ook. "Het kan niet de bedoeling zijn dat de winstgevende bankbedrijven in handen komen van een kleine groep van investeerders en de slechtere onderdelen overblijven voor de belastingbetalers'', aldus Vince Cable van de Liberaal-Democraten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.