Home

Achtergrond

Britse krant pleit voor Balkenende

De EU-leiders moeten niet de Belgische premier Herman Van Rompuy benoemen tot EU-president maar zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende.

Dat bepleit de Britse krant The Times vandaag in zijn hoofdartikel.

Volgens de conservatieve krant is Van Rompuy, die nog geen jaar premier is, te onbekend. ,,Zijn kwalificaties zijn duister'', behalve dan dat hij de steun heeft van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel, aldus The Times. ,,Hij is zo anoniem dat de ongeïnteresseerde toeschouwer zelfs enthousiast wordt over de alternatieve kandidatuur van Jan Peter Balkenende. De EU-leiders moeten zich herbezinnen en Balkenende kiezen.''

Maandag had een ander Brits dagblad, The Daily Telegraph, al de aanval geopend op Van Rompuy. De Belgische premier, die in het artikel abusievelijk de voornaam Herbert toebedeeld kreeg, zou een 'eurofiel' zijn, in Britse conservatieve kringen een ernstig verwijt.

Van Rompuy wordt nog steeds gezien als de belangrijkste kandidaat om de eerste EU-president te worden, maar Britse oppositie zou zijn benoeming kunnen dwarsbomen. De Britse regering ijvert nog steeds voor de kandidatuur van ex-premier Tony Blair, al lijkt die elders weinig steun te genieten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.