Home

Achtergrond

Britse boeren: meer Brits vlees in schap

Britse boeren zijn opnieuw in het geweer gekomen tegen de grote supermarkten.

Die verkopen steeds minder rund-, lams- en varkensvlees uit eigen land. Dit geldt vooral voor Tesco en Asda, die samen de helft van de markt in handen hebben. Uit gegevens van het productschap voor rund- en lamsvlees Eblex blijkt dat beide ketens de laatste weken veel ingevoerd lamsvlees verkopen. Daarnaast neemt de hoeveelheid buitenlands rundvlees bij zowel Asda als Sainsbury’s, de nummer drie onder de Britse supermarkten, gestaag toe.

Uit gegevens van de Britse varkenshoudersbond NPA blijkt verder dat ook het aandeel buitenlands varkensvlees in sommige ketens weer groeit. Volgens voorzitter Alistair Mackintoch van de sectie veeteelt bij boerenbond NFU zijn de ontwikkelingen niet te accepteren. Hij vraagt de grote winkeliers het voorbeeld te volgen van kleinere collega’s als Morrisons of Co-op die wel 100 procent Brits vlees verkopen. "Juist in deze moeilijke tijden moeten de winkeliers de boeren steunen."

Of registreer je om te kunnen reageren.