Home

Achtergrond

Britse aardappelheffing jaarlijks 3 procent omhoog

De Britse aardappelheffing moet vanaf volgend oogstjaar jaarlijks met 3 procent omhoog.

Met deze eerste verhoging in acht jaar komt de heffing volgend jaar op 40,17 pond (44,50 euro) per hectare.

"We moeten vanaf nu kleine jaarlijkse verhogingen doorvoeren om er voor te zorgen dat we ons werk efficiënt kunnen blijven doen", aldus het aardappelschap Potato Council. Het schap wil zich de komende jaren vooral blijven richten op onderzoek en ontwikkeling en op kennisoverdracht, zo blijkt uit het strategisch plan 2010-2012 van het productschap voor land- en tuinbouw AHDB.

Het schap geeft daarbij aan dat de Britse aardappelsector tegen consumentenprijzen een markt vertegenwoordigt van 3,8 miljard euro. De productie van zo’n 6 miljoen ton wordt daarbij door een steeds kleiner aantal telers geleverd. Bovendien is de invoer de laatste twintig jaar verdubbeld. De gemiddelde consumptie ligt op 94 kilo per persoon per jaar, waarvan de helft als frites of andere aardappelproducten. "De consumptie groeit door de recessie, maar dat kan zo weer omslaan", aldus de Potato Council.

Een groeiend segment zijn de pootaardappelen, waarvan de export in tien jaar met 30 procent is toegenomen tot 90.000 ton. Pootgoed is vooral te vinden in Schotland waar de sector profiteert van de nabijheid van gespecialiseerde onderzoeksinstellingen. De Potato Council wil garanderen dat voldoende geld beschikbaar blijft voor dit onderzoek en streeft er ook naar de gezondheidsstatus in de pootgoedsector op een zo hoog mogelijk peil te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.