Home

Achtergrond

Brein 9/11 berecht in New York

Een federale rechtbank in New York gaat Khalid Sheikh Mohammed berechten.

Hij zegt het brein te zijn achter de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en werd al jaren vastgehouden in het Amerikaanse detentiekamp Guantanamo Bay op Cuba. Dat meldde een regeringswoordvoerder vrijdag.

Naast Sheikh Mohammed worden nog vier verdachten naar New York overgebracht voor berechting. De verdachten werden tot nu toe vervolgd door speciale militaire commissies.

De regering van president Barack Obama wil het internationaal zeer omstreden gevangenkamp Guantanamo in januari sluiten. Het is tot nog toe echter erg moeilijk gebleken om een oplossing te vinden voor de 215 mensen die er nog vastzitten. De VS willen de terreurverdachten liever niet op eigen bodem berechten of opvangen, maar slaagden er nog nauwelijks in om andere landen te bewegen tot het opnemen van de gedetineerden.

De belangrijkste verdachte, Khalid Sheikh Mohammed wordt nu dus alsnog voor een civiele rechtbank gebracht, vlakbij de plaats waar tot 9/11 de torens van het World Trade Center stonden. Tijdens de aanslagen, waarbij zelfmoordterroristen met twee passagiersvliegtuigen de gebouwen binnenvlogen, kwamen circa 2600 mensen om het leven.

President Barack Obama zei tijdens een persconferentie in Tokio, Japan, dat hij er "absoluut van overtuigd is'' dat Khalid Sheikh Mohammed onderworpen zal worden aan de meest veeleisende vorm van rechtspraak. "Het Amerikaanse volk zal daarop aandringen. Mijn regering zal daarop aandringen'', aldus Obama, die vrijdag begon aan een rondreis van een week door Azië.

De VS willen een aantal terreurverdachten nog steeds laten berechten door militaire rechtbanken. Het gaat dan onder anderen om Abd al-Rahim al Nashiri, die vast zit wegens zijn rol bij de terreuraanval op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000 in Jemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.