Home

Achtergrond

Brazilië belooft fors minder CO2

Brazilië heeft toegezegd vrijwillig bijna 40 procent minder CO2 dan gepland te gaan uitstoten in 2020.

Het Zuid-Amerikaanse land is nu de op drie na grootste veroorzaker van broeikasgas CO2, vooral door de massale houtkap in de Amazone-bossen. De Braziliaanse regering gaat uit van een beperking van 36 tot 39 procent. Daartoe willen ze de ontbossing tegengaan, energie besparen en maatregelen opleggen aan de landbouw en industrie.

Brazilië zal het aanbod op tafel leggen bij de VN-klimaattop in Kopenhagen half december, meldden milieuminister Carlos Minc en premier Dilma Rousseff op een persconferentie. Door de beperking moet de Braziliaanse CO2-uitstoot in 2020 lager zijn dan in 2005.

De Europese Unie gaat verder. De EU streeft naar minstens 20 procent minder uitstoot in 2020 vergeleken met 1990. Europa wil zelfs 30 procent beperken als andere grote landen in de wereld meedoen.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie reageerde vandaag verheugd op de belofte van Brazilië. "Met dit besluit is Brazilië bij de eerste grote uitstootlanden die zo'n belofte doen. Dit is een potentieel doorslaggevende stap om een wereldwijd akkoord te bereiken in Kopenhagen in december en te slagen in de strijd tegen klimaatverandering.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.