Home

Achtergrond 24 reacties

Boze akkerbouwers

Prijsschommelingen horen erbij, vinden akkerbouwers. Ze ergeren zich dan ook kapot aan ‘het geklaag van die melkveehouders’.

Het achtuurjournaal wijdde onlangs een bericht aan de beroerde situatie in aardappelland. Veel aardappelen blijken stootblauw te hebben. Niet dat de smaak daardoor verandert, maar omdat dat blauw er niet lekker uitziet, worden blauwe piepers in de fabriek afgekeurd. Wat dat betekent? Nou, de patat kon wel eens duurder worden.

Lieve help, dat was schrikken. De patat duurder! Wat nu? In plaats van twee keer per maand een frietje terug naar één keer per maand? Wat een onzin. Duurdere patat is helemaal geen item. Daar schrikt niemand van. Opmerkelijker vond ik dat het NOS-journaal geen woord wijdde aan wat dat blauw voor het inkomen van de boeren betekende. Terwijl datzelfde journaal eerder wel aandacht besteedde aan de lage melkprijzen.

Op een feestje gisteravond, waar ook enkele akkerbouwers aanwezig waren, hoorde ik hun frustratie aan. Het zat ze hoog, dat ‘geklaag van die melkboeren’. Jaren hebben ze prijsondersteuning gehad en nu gaat het één keertje slecht en meteen klagen ze steen en been, zo vinden akkerbouwers. Zij zijn gewend aan het mechanisme van de vrije markt en vinden: slechte prijzen horen er bij. Protesteren doe je niet. En dan komen verdorie die melkveehouders en die peuteren in Brussel al demonstrerend €280 miljoen los. Daarvan is €21 miljoen voor de Nederlandse melkveehouderij. Voor andere sectoren geen cent. Terwijl de aardappelprijzen lager dan laag zijn.

Dat steekt. Het doet zeer. En het frustreert enorm. De kloof die er al was tussen de verschillende sectoren, zal voorlopig nog wel even blijven.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bergop

  Margreet, je weet dat je met zo'n bericht veel gaat losmaken. Maar waar hebben we het over, die 280 miljoen euro betekent europees gezien 0.2 cent per liter melk. We hebben gevraagd om een eerlijke melkprijs uit de markt en die eerlijke prijs moet voor iedere sector zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik blijf bij mijn standpunten omtrent de steun richting de melkveehouders. 1. De akkerbouwers hebben het inderdaad slecht maar protesteren hebben ze nooit gedaan. Op die manier is nu achteraf klagen ook een beetje vreemd vind je niet? 2. De europese veehouders wensen een eerlijke prijs voor hun product. Subsidie is niet wat ze gevraagd hebben

 • no-profile-image

  Landmand

  Ik ben zelf melkveehouder en vind de de akkerbouwers gelijk hebben. Veel melkveehouders gedragen zich als verwende kleuters.Het zit even iets tegen
  en gelijk een gemekker van jewelste.

 • no-profile-image

  koeland

  Je kunt het eigenlijk amper steun noemen, het is eerder zwijggeld.
  Het is ook niet in de eerste plaats te doen
  om de te lage melkprijs. het gaat meer om de verdeling van de marges in de kolom.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Beste akkerbouwers , ga alstublieft ook aan de slag ,liefst Europees.De groot winkeketens verdienen juist aan jullie .Hup , ook de schouders eronder , eventueel ook zonder LTO.Het imago van slechte prijzen moet bij jullie ook maar eens een keer afgelopen zijn , geldt overigens ook voor de varkenshouders enz . enz.

 • no-profile-image

  aub geen tegenstelingen kweken

  Magreet Welink is erop uit confrontererende dingen te schrijven
  zeg boerderijabbonnement op

 • no-profile-image

  1

  ja lekker europees, quotum,varkens rechten eraf. 1 europa dus geen steun of andere onzin vraag aanbod prijzen oke,maar ook de zelfde regelgeving. dus geldige milieu vergunning laat aanvoer voer,dier,mest en afvoer maar zien niet goed bedrijf boete-dicht.

 • no-profile-image

  NL boerin in duitsland

  Wij hebben melkkoeien en akkerbouw. Natuurlijk waren de akkerbouw prijzen dit jaar ook vreselijk laag. Maar vorig jaar hadden we ontzettend goed prijzen.
  Dat wisselt elkaar min of meer af.
  Bij de melkveehouderij hebben we de laaste 5 jaar ongeveer dezelfde prijzen gehad met alleen in 2008 even een opleving, daarvoor lagen de prijzen ook rond de 25ct of lager. Ook akkerbouwers krijgen geld uit Brussel. Denk maar aan de jaarlijkse subsidies per ha. Laten we elkaar als boeren niet af gaan maken over wie het beter of slechter heeft. Het is gewoon een schande dat onze produkten waar we veel tijd en geld insteken voor zo weinig geld in de winkels liggen. En ook een vrije markt is nooit helemaal vrij, markten staan altijd onder invloed van de politiek. Is het niet dmv Subsidies dan wel door belastingen of andere overheidsregels. Dus laten we elkaar niet afmaken, iedereen heeft een recht op een eigen mening en laten we met elkaar proberen de Consument er van te overtuigen dat goede en gezonde produkten hun geld waard zijn.l

 • no-profile-image

  x

  Heel verstandige praat van Nl boerin uit Duitsland.
  Natuurlijk is het heel vervelend die slechte prijzen op dit moment (zelf ook 25 % van mijn aardappelen voor 3 ct verkocht) Niet alleen de balans tussen vraag en aanbod lijkt verstoord, maar het is simpelweg gewoon Crisistijd.
  Mijn advies is om voorlopig geen gekke dingen te doen en rustig afwachten.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ten eerste: Margreet, je pakt als onderwerp elke keer "Gevoelige Zaken" en dat vind ik ronduit geweldig! Mensen die daar moeite mee hebben en daardoor hun abonnement bij Boerderij willen opzeggen voelen zich persoonlijk aangesproken en denken helaas niet verder dan hun neus lang is. Wat heb je aan een blad wat schrijft wat sommige mensen alleen maar willen lezen? Bestaat zo'n blad eigenlijk? Ik denk het niet!!! Het is goed om te kijken hoe onze "collega"boeren in andere sectoren het doen. Niet alleen maar in je eigen straatje kijken..... Als eenvoudige boerin ben ik van mening dat het grote probleem bij de NMa, De Nederlandse Mededingingsautoriteit ligt, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en verantwoordelijk voor de uitvoering van de Mededingingswet uit 1998. Deze Mededingingswet verbiedt in artikel 6 KARTELAFSPRAKEN: ondernemingen mogen onderling GEEN afspraken maken over bijvoorbeeld prijzen, verdeling van klanten of het boycotten van leveranciers en/of afnemers. Een verboden kartelafspraak is elke afspraak tussen ondernemingen die de concurrentie kan verhinderen, beperken of vervalsen. DEZE Wet veroorzaakt volgens mij de werkelijke problemen. Door DEZE Wet kunnen grootgrossierders zoals Albert Heijn, Aldi en Lidl, voedselleveranciers tegen elkaar uitspelen, zoals bij de Melkfabrieken "zijn jullie het niet eens met de prijs die ik jullie bied, nou dan gaan we gewoon naar een ander" wetend dat een melkfabriek, dus de boeren, afhankelijk zijn van zo'n grootgrossierder. Laatstgenoemden hebben op deze manier alle macht in handen. Er zouden "bodem"prijzen afgesproken moeten kunnen worden. Waar iedereen, dus ook de grootgrossierders, zich aan te houden heeft. Kijk bijvoorbeeld eens wat Albert Heijn gedaan heeft met de duurzame cacaoboeren "puur en eerlijk" en waar dat toe heeft geleid! "Recentelijk heeft de marktleider de Fair Trade (Original) organisatie gedwongen haar chocolade merk op te geven. Als men niet bereid was geweest haar merk op te offeren voor het eigen merk van Albert Heijn, dan zouden de duurzame boeren andere klanten moeten gaan zoeken voor hun cacao." Wat doen de andere grootgrossierders als reactie daarop? Juist!. Nee, laat de mensen NMa hun werk maar eens goed doen en de bedrijven beschermen die werkelijk bescherming nodig heeft, en Margreet, ga zo door met jouw stukjes! Kijk eens naar het aantal reacties dat je elke keer krijgt dat zegt toch genoeg? En degenen die jou afkraken hebben altijd wel wat te zeiken. Alleen al het feit dat ze hun werkelijke naam niet durven zetten bij hun onsportieve commentaar. Iedereen ziet zo bij wie het werkelijke probleem ligt!

 • no-profile-image

  ex-boer

  Waarom zouden akkerbouwers boos moeten zijn? Ze zouden eerder min of meer blij moeten zijn dat de melkveehouders wat geld uit Brussel hebben gekregen. Al is het maar een beetje, dat geld uit Brussel helpt in ieder geval de markten, die er bestaan tussen melkveehouders en akkerbouwers, enigzins in stand te houden. Zoals de graszaadmarkt, graan en stromarkt, diverse veevoermarkten via de verwerkende industrie, enz. Waarom worden nu de verschillen tussen de sectoren aangekaart. Er bestaat toch een grote verwevenheid tussen de landbouwsectoren onderling? Boeren van de verschillende landbouwsectoren hebben elkaar gewoon nodig voor een goede bedrijfsvoering. Blijkbaar heeft men door €-tekens in de ogen alleen maar oog voor de verschillen tussen de landbouwsectoren. En is men ziende blind voor de verwevenheid die er bij de verschillende landbouwsectoren. bestaat.

 • no-profile-image

  prutser

  De melkveehouders gedragen zich over het algemeen als een stelletje verwende kinderen

 • no-profile-image

  Tamara

  LEKKER PATAT

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Akkerbouwers: De demonstraties in Brussel waren niet bedoeld om subsidie te krijgen, maar het in stand houden en aanpassen van de marktregulering, zodat er zelfs geen subsidie nodig is.
  En als bij jullie prijzen hoog zijn, ga dan ook niet als een idioot met z'n allen het land vol zetten met dat produkt, dan levert het volgende oogst niets op. Eigen schuld. Dus zorg zelf voor een marktregulering en ga ook naar Brussel om dat voor elkaar te krijgen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte CS-AGRAR, uit de MELKPUT. U beschuldigd de Akkerbouwers dat zij te veel van het één of het andere verbouwen. Misschien hebt u aan Aardappels gedacht?. Maar wat denkt u van de melkoverschotten?, die nu in de interventie als een donkere wolk boven uw Hoofd hangt???... De markt moet gereguleerd worden schrijft U,verbeter de Melkproducenten!!!...Maak van uw lotgenoten reguleerders in plaats van produceerders!!!...

 • no-profile-image

  CS-Agrar

  Meneer Slingerland, U heeft het helemaal begrepen!
  Het zou mooi zijn als mijn lotgenoten reguleerders zouden zijn.
  Maar realiteit heeft geleerd dat dit alleen van bovenaf geregeld kan worden.
  Ik raad de akkerbouwers ook aan ook gereguleerd te zijn. Hopelijk redden ze dit zelf en zijn ze slimmer dan sommige melkboeren, die zich "ondernemer" vinden en denken dat meer produceren dan de vraag de prijs positief beïnvloed..

 • no-profile-image

  joapie

  Ik ben het wel met deze stelling eens. Ik ben een student en op school zijn ook veel veeboeren. Deze mensen hoor je gezamelijk de hele dag klagen, over de slechte melkprijs, de hoge kosten en dergelijke. Zelf ben ik werkzaam in de akkerbouw. Als je hun verteld dat de uien onder kostprijs weg moesten, de aardappelen te kort opleverden is het enigste commentaar: Ja maar voor jullie is dat normaal. Dit slaat vanzelf nergens op. Je bent een heel jaar bezig een goed kwalitatief product te produceren. Na de oogst steek je veel tijd in een goede bewaring. En de beloning die je krijgt is dat je er geld bij moet leggen.
  Melkveehouders hebben jaren lang veel geld verdiend. Omdat ze bij het begin van het jaar al wisten wat er aan het eind ongeveer binnen zou komen, hebben ze altijd veel geinvesteerd. Nu gaat het een keer wat slechter, en meteen moet er subsidie komen en dergelijke. Volgens mij moeten deze mensen meer ondernemers gaan worden en wat meer reserve opbouwen voor slechtere jaren. Altijd winst halen uit je bedrijf is iets van vroeger. De echte ondernemers overleven juist met de paar goede jaren die tussen de slechte jaren zitten.

  Mijn advies aan de melkveehouders is daarom: Je moet niet klagen maar vooruit kijken! Laat zien dat je wat in je mars heb. Alleen hier ga je het mee redden, mensen die alleen maar klagen redden het nooit niet. Nu niet en in de toekomst niet!!!

 • no-profile-image

  Akkerboer

  Helemaal met Joapie eens. Je hebt het bij het rechte eind. Veeboeren zijn nu zielig en een akkerbouwer moet er maar mee leven is hun motto. Moet je de veehouderij eens horen als de graanprijzen normaal (lees meer als 20 cent) zijn en het veevoer duurder wordt. Maar als akkerbouwer mag je je brood niet verdienen van de veehouderij.

 • no-profile-image

  erik

  Een akkerbouwer kan zijn produkt verkopen wanneer hij dat zelf wil. of willen ze ook graag elke drie dagen leveren!? Of willen ze ook een quotum op hun teelten en daar veel geld voor betalen dat over 5 jaar niets meer waard is??? laat staan dat ze ook nog eens twaalf maanden in een jaar moeten gaan werken!!!! ik denk het niet, als aardappelen 15 cent waard zijn willen ze 18 beuren. laat me toch niet lachen.

 • no-profile-image

  noorderling

  De veeboeren heb net zoals vele andere bedrijven buiten de agrarische sector elk jaar weer geherinvesteerd en geen buffer opgebouwd voor slechtere tijden, nu deze er er zijn staan ze opeens voor een situatie waarin ze nog nooit terecht zijn gekomen.Rood staan en rekeningen niet kunnen betalen, wees gerust veehouders na een aantal jaren raak je er aan gewend.En anders verkoop je toch wat grond?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Frustratie bij de akkerbouwers, dat kan ik mij wel voorstellen. Zodra er koek te verdelen valt, dan komt hen ook een deel toe. Kennelijk moet je eerst klagen voor dat men oog heeft voor de lage rendementen in de landbouw en de gevolgen voor het inkomen. Maar zou het niet beter zijn, in plaats van geld geven, dat Europa een systeem bedenkt, waarmee boeren zelf een inkomen kunnen vergaren, zonder dat men naar megagroot moet. Vrije markt en landbouw is volgens mij voor Europa niet het goede systeem. De lonen laat men hier ook niet vrij, dan zou de wereld immers te klein zijn, maar daarmee is onze kostprijs wel te hoog om de concurrentie met de wereld aan te kunnen, met alle gevolgen van dien. Hopelijk komt er een systeem waarmee ook de landbouw, niet meer hoeft te klagen.

 • no-profile-image

  jos

  wel leuk dat er geschreven word dat er een buffer aangelegd moet worden bij veehouders, vergeet niet dat er ook jonge ondernemers zijn die net een bedrijf overgenomen hebben. dat is de eerste jaren bijna onmogelijk.

 • no-profile-image

  Ook akkerbouwer

  Wat ontzettend achtelijk als je je als akkerbouwer gaat afzetten tegen een sector waar je zelf zo afhankelijk van bent ! Vergeet niet dat de melkveehouderij wel het "afval" van alle akkerbouw producten opruimt ! In de akkerbouw zijn we niet afhankelijk van een produkt in de melkveehouderij wel ! En bedenk u wel heel goed dat de akkerbouw al veel langer dan de melkvee houderij een direkte subsidie uit brussel ontvangt , dus wees wijs een heb een beetje meer begrip voor een zwaar nood lijdende sector die LNV kennende geen cent van dit geld gaat zien !!!!!!!!

 • no-profile-image

  Han

  Boze Akkerbouwers lijkt me overdreven, eerder gedesillusioneerde akkerbouwers. Krijgen ze compenstie voor hun geleden opbrengst prijzen jaren geleden, krijgen veehouders dit ook voor hun eigen geteelde voer (mais, graan) om uit de problemen te geraken krijgen de veehouders de door hen zelf verketterde quoteing door de strot gedrukt die na verloop van tijd een fantastische aanvulling op hun AOW bleek te zijn.
  De akkebouwer stond met lege handen zijn prijscompensatie is verworden tot een gift die je moet verdienen door allerlei milieu maatregelen toe te passen. Tot overmaat van ramp vinden zowel Boerderij als LTO dit een normaal verschijnsel.
  Ik heb de vakbond nog nooit horen zeggen dat de leden maar 15 min / dag meer moeten werken om de prijs compensatie te verdienen.
  Mag de akkerbouwer dan in zijn wiek geschoten zijn als de melkveehouder ten tijde van een slechte prijs een cadeautje krijgt uit Brussel waar hij niets voor hoeft te doen. Op het zelfde moment gaat de quotum prijs eerder omhoog dan naar beneden.
  Weer een onbegrijpelijk punt voor de akkerbouwer. Hier geldt mijns inziens de verdeel en heers politiek van de organisatie en overheid.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.