Home

Achtergrond 2 reacties

Boeren krijgen vergoeding schade door herten

Er komt in delen van Gelderland een aparte regeling voor schade aan landbouwgewassen die door herten wordt veroorzaakt.

Dat hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten. Boeren tussen de Veluwe en de uiterwaarden van de grote rivieren eisen al jaren zo’n schadevergoeding.

Gelderland wil dat herten van de Veluwe naar de uiterwaarden van de rivieren kunnen lopen. Via zogeheten ecologische poorten wordt de Veluwe met aangrenzende natuurgebieden verbonden. Het edelhert kan zich in gebieden als de Hierdensche Poort en de Soerense Poort volgens de plannen straks vrij verplaatsen. Enerzijds worden de Oostvaarderplassen opengesteld, anderzijds worden rond bossen in de Veluwe afrasteringen verwijderd.

Dat betekent dat de herten straks ook over landbouwgrond kunnen lopen. Boeren weigerden mee te werken aan het maken van de doorgangen, zolang ze niet in aanmerking kwamen voor schadevergoeding.

Het ministerie van LNV wilde niet meewerken aan de vergoeding, maar de provincie heeft nu besloten dat boeren die meewerken 28 euro per hectare krijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.E.Haack

  Bijn een verhaal over edelherten past geen foto van een ree.

 • no-profile-image

  ...

  Als het net zo gaat als met de vergoeding in de ganzengedoogzone's dan beuren ze maximaal 2 jaar een vergoeding en dan is het potje leeg en weet niemand meer ergens van.
  Veel succes op de Veluwe.

Of registreer je om te kunnen reageren.