Home

Achtergrond

Bloedbad op militaire basis Texas

Een Amerikaanse legerpsychiater op de grootste militaire basis van de Verenigde Staten heeft daar een bloedbad aangericht.

Kort voor zijn uitzending naar Irak schoot de islamitische officier Nidal Malik Hasan gisteren in de basis Fort Hood in Texas dertien mensen dood. Zeker 31 personen raakten gewond. De meeste slachtoffers zijn militairen.

Aanvankelijk werd gemeld dat de dader van de schietpartij zelf was doodgeschoten door agenten. Maar zeven uur na het incident maakten de strijdkrachten bekend dat de majoor in leven was. Hij werd gewond opgenomen in een ziekenhuis, nadat hij door meerdere kogels was geraakt. Zijn toestand is stabiel, aldus Fort Hood-commandant Robert Cone. De generaal sloot een terreurdaad niet uit, maar daarvoor zouden geen aanwijzingen zijn.

De strijdkrachten gaan er vooralsnog vanuit dat de 39-jarige Hasan alleen handelde. Eerder waren meerdere personen gearresteerd, die weer werden vrijgelaten.

Een familielid van de in Jordanië geboren verdachte verklaarde op de Amerikaanse televisie dat de officier grote moeite had met zijn komende uitzending naar Irak, een islamitisch land. Met twee vuurwapens, waaronder een semiautomatisch wapen, maakte de schutter amok . Als psychiater behandelde Hasan militairen Afghanistan gewond waren geraakt.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het bloedbad een afgrijselijke uitbarsting van geweld. "Het is al moeilijk genoeg wanneer we deze dappere Amerikanen verliezen tijdens gevechten overzee. Het is afschuwelijk dat ze op een legerbasis op Amerikaanse bodem onder vuur komen te liggen'', aldus de president.

Een Amerikaanse moslimorganisatie sprak haar afschuw uit over de moordpartij, meldden Amerikaanse media. Het Amerikaanse parlement nam een minuut stilte in acht voor de slachtoffers.

In de regel dragen militairen geen wapens op een legerbasis. Alleen de militaire politie en bewakers zijn bewapend. De wapens waarmee Hasan toesloeg, zouden geen militaire wapens zijn geweest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.