Home

Achtergrond

Bijna alle exportsteun zuivel EU op nul gezet

De exportrestituties voor alle zuivelproducten gaan naar nul, uitgezonderd voor boter in kleinverpakking en boterolie.

Dit is vandaag bepaald tijdens het beheerscomité zuivel van de Europese Commissie. De verlaging is een logisch vervolg op de eerste ronde van restitutieverlagingen twee weken geleden. Toen werd de exportsteun voor magermelkpoeder afgeschaft en de restitutie voor vol poeder en voor boter fors verlaagd. Nu is de operatie voltooid en zijn ook de restituties voor kaas afgeschaft.

Praktisch gezien heeft het besluit van de Europese Commissie niet veel gevolgen voor de handel, want de marktprijzen voor zuivelproducten liggen toch al weer een tijdje boven het interventieniveau. Het besluit laat echter ook zien dat de Commissie vertrouwen heeft in de zuivelmarkt en een periode met hogere prijzen tegemoet ziet. Eventuele laatste twijfels daarover nam de internetveiling van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra woensdag weg.

Dat noteerde weer een flinke prijsverhoging voor melkpoeder – gemiddeld bijna 14 procent. Fonterra zelf is optimistisch over de poederprijsontwikkeling op de korte termijn, maar is bang dat midden volgend jaar een terugval optreedt, zo liet het woensdag weten.
De Europese Commissie is daar blijkbaar minder beducht voor, want het besloot gisteren om de vrijgave van 50.000 ton boter voor sociale programma’s (’clochardboter’) uit te stellen van 1 februari 2010 naar 1 mei 2010. Weliswaar heeft deze afzet buiten de gewone marktkanalen om te gaan, maar het heeft waarschijnlijk toch invloed op de vraag naar melkvet.

Een verzoek van de Europese zuivelhandel om interventieboter vervroegd vrij te geven legde het beheerscomité naast zich neer. Er is weliswaar een tekort aan boter, met erg hoge prijzen als gevolg, maar de Europese Commissie durft het blijkbaar toch niet aan om nu al weer boter vrij te geven voor afzet op de interne markt. De protesten van boze melkveehouders zijn daarvoor nog te kort geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.