Home

Achtergrond

Bietenoogst is nu net zo ver als in 2008

Tijdens de elfde week van de suikerbietencampagne is een fors aantal suikerbieten gerooid.

Vorige week is 69 procent gerooid, nu is dat al 82 procent, meldt het suikerbieteninstituut IRS.

Het IRS zegt dat vooral aan het einde van de week veel hectares zijn gerooid. Daarmee loopt het rooiverloop ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar. De komende dagen verwacht het IRS dat er weinig geoogst wordt. Oorzaak is de grote hoeveelheid neerslag die gisteren en vandaag gevallen is.

In West-Brabant staan nog de meeste bieten in de grond. Daar moet nog 31 procent gerooid worden. Het IRS denkt dat door de hoeveelheid neerslag het percentage rooiverliezen gaat toenemen. Die verliezen zijn waarschijnlijk hoger dan het verlies in suikerpercentage tijdens de bewaring.

Het gemiddelde suikergehalte na elf weken campagne is op het eiland Texel het hoogst. Daar ligt het gehalte nog steeds boven de 19 procent. Het gemiddelde suikergehalte over de hele campagne blijft net zoals de voorgaande weken op 18 procent.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.