Home

Achtergrond

Biefstuk en Stevie Wonder voor Obama

Na een serie zware gesprekken in de ochtenduren heeft Barack Obama de tweede dag van zijn staatsbezoek aan China ontspannen afgesloten.

De Amerikaanse president kreeg 's avonds op Chinese wijze bereide biefstuk voorgeschoteld, onder het genot van muziek van onder meer Stevie Wonder.

Obama was eregast tijdens het staatsdiner dat was aangeboden door zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao, met wie hij eerder op de dag had gesproken over onder meer economie, klimaat en mensenrechten. Plaats van handeling was de luxueuze Gouden Kamer in de Grote Hal van het Volk op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Obama zat rechts van Hu aan de hoofdtafel met twintig personen; de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan de linkerzijde. De andere genodigden waren verdeeld over de dertien bijtafels.

Op het menu stond kippensoep met tahoe, biefstuk, geroerbakte wilde rijst en asperge. Als dessert werden gebakjes en ijs voorgeschoteld. Voor de gasten werd Chinese rode wijn uit het jaar 2002 geschonken. Een muziekkorps van het Chinese leger luisterde het geheel op met ontspannen deuntjes van onder meer Stevie Wonder, zoals het bekende 'I just called to say I love you'.

Obama, die zondagavond in China arriveerde en maandag zijn eerste officiële ontmoetingen had, vertrekt woensdag uit China na een werklunch met de Chinese premier Wen Jiabao en een bezoek aan de Chinese Muur. Obama's laatste stop op zijn rondreis door Azië is Zuid-Korea.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.