Home

Achtergrond

Beroep op arts om kind nog niet in te enten

Het ministerie van Volksgezondheid doet ,,een dringend beroep'' op huisartsen zich aan de afspraken rond de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep van kleine kinderen te houden.

Uit een inventarisatie van het AD blijkt woensdag dat sommige huisartsen nu al kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar inenten, terwijl is afgesproken dat dat pas vanaf 23 november gebeurt. Ook het ministerie heeft die signalen.

Volgens een woordvoerder brengen huisartsen die nu al inenten, het vaccinatieprogramma in gevaar. Nu zijn mensen uit andere risicogroepen aan de beurt voor een prik. Het gaat om ongeveer 5 miljoen mensen. Als er nu al volop kleine kinderen worden ingeënt, bestaat volgens de woordvoerder het risico dat er te weinig vaccins zijn voor de risicogroepen.

Daarnaast krijgen de risicogroepen, zoals mensen met andere aandoeningen en ouderen, van hun huisarts een vaccin van een andere fabrikant dan kleine kinderen later deze maand krijgen van de GGD.

Het ministerie zegt te begrijpen dat huisartsen in hun praktijk onder grote druk kunnen komen te staan door ouders die nu een prik voor hun kind eisen. ,,Maar wij vertrouwen op een goede opstelling van de huisarts'', aldus de woordvoerder. Bij duidelijk misbruik van de beschikbare vaccins kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg in actie komen. Voor zover bekend is dat nog niet gebeurd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.