Home

Achtergrond

Berlijn begint herdenking val Muur

Berlijn maakt zich op voor de herdenking van de val van de Muur op 9 november 1989.

Gisteren stroomden al tienduizenden mensen naar het centrum van de Duitse hoofdstad om een nagebouwde muur te bekijken.

De muur van duizend 2,5 meter hoge dominostenen wordt maandag ten val gebracht, precies twintig jaar na de historische gebeurtenis. De vallende stenen moeten symboliseren dat overal op de wereld muren geslecht kunnen worden, aldus de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit.

Vandaag ontvangt bondskanselier Angela Merkel de voormalige leider van de Sovjet-Unie Michael Gorbatsjov. Hij liet destijds toe dat het communistische regime in de DDR de grenzen openstelde en een einde maakte aan het reisverbod. Gorbatsjov is maandag een van de eregasten bij de officiële herdenking.

In het zogenoemde Mauerpark in Berlijn werden gisteren de eerste gedenkzuilen onthuld voor personen die aan de grens om het leven kwamen. Het is de bedoeling dat de komende jaren voor alle minstens 136 doden een stele wordt opgesteld. Het gaat voornamelijk om vluchtelingen die door grensbewakers werden doodgeschoten of op een andere manier stierven tijdens hun poging het vrije Westen te bereiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.