Home

Achtergrond

Beplantingen dahlia in de prijzen

Het Internationaal Bloembollen Centrum (IBC) heeft een groot assortiment dahlia’s beschikbaar gesteld voor opplant in het Duitse Mainau en voor parken in Parijs en Coutances in Frankrijk.

De traditionele deelname van het IBC bestaat uit het beschikbaar stellen van opgepotte, goed bewortelde stekken. De keuze van de cultivars wordt vastgesteld in samenspraak met de organisatie en zeven veredelaars. Uitgangspunt daarbij is het nieuwere sortiment, dat goed verkrijgbaar moet zijn.

Bij deze beplantingen krijgen de bezoekers de gelegenheid om hun mooiste dahlia aan te wijzen. Op deze manier krijgt het IBC inzicht in de smaak van de consument.

Het Duitse bloemeneiland in de Bodensee trekt als tentoonstellingspark jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers. In september konden de bezoekers een stembiljet invullen om de mooiste dahlia te kiezen uit de bijna driehonderd cultivars. De titel van Mainau-Dahlienkönigin 2009 ging naar dahlia decoratief Neo van de Franse inzender Ernest Turc Productions SAS.

In het Parc Floral, de botanische tuinen in het Bois de Vincennes in Parijs, vindt jaarlijks een internationale opplanting plaats waarbij drie jaar lang ongeveer honderd cultivars worden beoordeeld in verschillende categorieën. Dahlia HS Princess van Gebroeders Verwer werd door de bloemisten verkozen tot beste dahlia.

Henk van Eeuwijk uit Lisse behaalde een derde prijs met Isodora in alle categorieën. In deze categorie zijn de eerste en tweede prijs door inzenders uit andere landen behaald. De firma Bisschops uit Voorhout behaalde een tweede prijs met Antibe en de Gebroeders Verwer uit Lisse een derde prijs met Gallery La Tour in de categorie lage border dahlia’s. Op het terrein van Coutances, een van de grootste agrarische scholen in Frankrijk heeft de Franse dahliavereniging jaarlijks haar internationale opplanting: Bilan 14ème festival du Dahlia. Het resultaat van de door het publiek gekozen beste dahlia was bijzonder succesvol. Ook hier is door Henk van Eeuwijk de eerste prijs behaald met de dahlia Isodora.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.