Home

Achtergrond 7 reacties

Belgische industrie wil prijs erwten 20 procent verlagen

De Belgische conservenindustrie wil de contractprijs met 20 procent verlagen.

Volgens de Belgische Boerenbond is dat voor de telers onhaalbaar. Belgische boeren en de conservenindustrie zijn net begonnen met onderhandeling over de nieuwe contractprijzen. Erwten komen als eerste aan bod.

In 2008 ging de contractprijs voor erwten met 25 procent omhoog, door fors gestegen kosten. Die prijs werd ook in 2009 aangehouden. Maar door goede Europese oogsten en dalende vraag is de markt verzadigd geraakt. Daarom willen de verwerkende bedrijven de prijs laten dalen.

Als de prijsdaling wordt doorgezet, wordt het onmogelijk om erwten te telen, meent de Boerenbond. "De enige reden om nog erwten te zaaien, is de vruchtwisseling", zegt Patrick Meulemeester van de Boerenbond. "De frustratie bij de telers is groot. De Vlaamse overheid gaat voor eerlijke prijsvorming, maar in de praktijk blijkt al weer dat het niet werkt. Daarom vragen we de overheid ervoor te waken dat de boeren nog wel een kans maken in het overleg en het geen beklonken zaak is."

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Daar gaan we weer, terug bij af.

 • no-profile-image

  Belgantw

  Dat heet vrije markt,door vele onder ons het enige en ultieme vorm van zaken doen jongens stop daar nu eens mee te produceren zonder kosten en werkverlooning je kan deze werkwijze nooit winnen.

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  Waarom doen ze er geen 50% af???

 • no-profile-image

  stakker

  Belgische landbouwers willen prijs erwten met 20% verhogen, zou het artikel moeten zijn. Zal wel een type foutje zijn van de journalist denk ik.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Erwten is een fantastisch gewas om wat mee te doen. Voor de gemiddelde akkerbouwer is het nauwelijks een nadeel om het te vervangen door graan. Wil de industrie er 20% minder voor betalen: ik wens ze er veel succes mee. Dit is in ieder geval een goede methode om van de overschotten af te komen. Voor akkerbouwers die beneden de kostprijs willen contracteren: van harte proficiat. En voor andere EU-landen die blij zijn dat ze het van ons af kunnen pakken: idem

 • no-profile-image

  Han

  Het verlagen van de prijs is niet de garantie voor minder erwten. Waarom niet iedere teler een kosten dekkende prijs tegen minder hektares. Zo blijft de teelt in de benen en kan de industrie zijn "overschot" weg werken tegen een goede prijs, die te verdedigen is door de inkoop prijs van de nieuwe oogst.

 • no-profile-image

  patatje

  Zullen wij ook beginnen: 20% van de kunstmest, 20% van de bestrijdingsmiddelen, 20% van de pacht, 20% minder aflossen!, ... Altijd t zelfde liedje met die conserven. Goede vruchtwisseling??? één van de beste waardplanten voor shitwoody-aaltje !!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.