Home

Achtergrond

'Beleggers gaan impact hebben op grondstofmarkten'

Banken en beleggers gaan waarschijnlijk weer op grote schaal terugkeren op de agrarische grondstoffenmarkt, waardoor prijzen weer zeer sterk kunnen gaan schommelen, zoals ze in 2008 deden.

Dat zei Rhandy Macnack, directeur van Cargill Europa, tijdens de jaarvergadering van de koepelorganisatie van de Nederlandse veevoerindustrie, Nevedi.

Macnack verwacht dat de inflatie wereldwijd maar vooral in de VS sterk gaat. "De lage waarde van de dollar zou een voorbode kunnen zijn. Wanneer geldontwaarding toeneemt zien we fondsen opduiken die investeren in de landbouw." Die fondsen waren er, aldus Macnack, zijn even weggeweest, maar keren weer terug zodra verwacht wordt dat daar meer rendement ligt dan in bijvoorbeeld de beurs of wisselkoershandel.

Overheden kunnen stappen ondernemen om de beweeglijkheid van markten enigszins te beperken. Overheidsingrijpen op agrarische markten is sinds de voedselcrisis dramatisch toegenomen en speelt vaak een destabiliserende rol, denkt Macnack. Bovendien heeft Europa door de moeizame en weerbarstige toelatingsprocedure voor genetisch gemodificeerde gewassen altijd te maken met een extra opslag op de prijs. "Daar moet een permanente oplossing voor komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.