Home

Achtergrond 9 reacties

Bedreigde vogels hebben het moeilijk

Bijna de helft van de vogels die op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten staan, heeft het moeilijk.

De stand van soorten die te boek staan als ernstig bedreigd, zoals de strandplevier, de watersnip, kemphaan en de tapuit, heeft een dieptepunt bereikt. Ook vogels die leven op de heide en het boerenland vergaat het slecht. De biodiversiteit in Nederland staat daarmee onder druk.

Dat blijkt uit de de Vogelbalans 2009 van de Sovon, de vereniging vogelonderzoek Nederland die vogeltellingen in Nederland houdt. Sinds 1990 zijn de populaties van de watersnip en strandplevier gehalveerd. Van de kemphaan en draaihals is nog geen 10 procent over. ”Deze soorten zijn daarmee kandidaat om op korte termijn als broedvogel uit Nederland te verdwijnen”, concludeert de Sovon.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de grenswachter

  hoe meer natuur hoe minder broedvogels
  luister naar sovon en de natuur jongens en er blijft niets over

 • no-profile-image

  brabant

  Wat je nu verteld is hele dikke lariekoek grenswachter, motiveer dan maar een waarom deze daling tot stand komt. Feit is dat zeer veel soorten het moeilijk hebben, dat dit komt doordat er meer natuur is mag je dan even hier te plekke uitleggen.

 • no-profile-image

  Theo

  Zo maar een voorbeeld bij ons in de buurt is een groot natuurgebied daar ligt een perceel weiland in van zo,n 25 ha ,wij gingen vroeger al in dat gebied wandelen er zaten volop kievieten scholekters enz sinds een aantal jaren zijn die weilanden zo,n soort beheersgebieden geworden en kan de boer ze pachten resultaat 7 soorten kruiden in de wei maar geen weidevogels meer .ik kan het weten want minimaal 2 maal per week wandel ik daar in dat gebied, oja er word pas gemaaid na 1 juli

 • no-profile-image

  herkauwer

  Bij onderzoek waarbij de nesten niet opvallend gemarkeerd worden en het gras niet keer op keer platgetreden wordt liggen die percentages toch echt heel anders Henkie. En Theo: natuurorganisaties verschralen de terreinen waardoor de voedselsituatie voor vogels er niet beter op wordt. Soms kun je dan nog beter een gewoon boerenbeheer hebben. Maar dan wél met aangepaste maaidata en in vroege voorjaar wat ruige mest. Want de meeste nesten komen nu eenmaal uit in de periode waarin tegenwoordig bijna de hele landelijke eerste kuilgrassnede wordt geoogst! Vervolglegsels op de etgroen worden door de mestinjector kapotgemaakt en een derde poging komt in de tweede kuilgrasoogst terecht. Et cetera. That's the problem!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik wil het nog wel een keer uitleggen. Dat het met onze weidevogels zo slecht gaat komt louter door het zeer intensieve graslandbeheer met diepe drooglegging, intensieve bemesting, verdwijnen van kruidenrijke vegetaties en steeds vroeger en vaker maaien. Predatoren spelen daarbij alleen in de marge een rol. Het huidige natuurbeleid met verruiging, permanente begrazing met buitenlandse veerassen, "natuurontwikkeling" en "nieuwe natuur" is in veel gebieden de genadeslag voor de weidevogels, met als eerste slachtoffers de Rode Lijst soorten. Dit wordt ontkent door die organisaties omdat ze er veel subsidie voor krijgen terwijl onderzoeksinstituten er ook een dikke boterham aan verdienen. Maar de natuur moet zichzelf ontwikkelen en dan verdwijnt logischerwijze het boerenland onder ruigte en op de duur onder bos. En dus verdwijnen ook de weidevogels.

 • no-profile-image

  gert

  Weinig weidevogels meer ,wel veel roofvogels en kraaien.Je kunt niet de kool en de geit sparen

 • no-profile-image

  gekke henkie

  als vrijwilliger bij weidevogelbeheer zie ik dat van alle nesten de helft uitkomt, 45% wordt opgevreten door vossen, roofvogels en dergelijke. slechts 5% wordt vernield door werkzaamheden op het land.

 • no-profile-image

  de grenswachter

  in gebieden waar volop geboerd wordt zitten nog weidevogels zins er overal maar wensnatuur wordt gemaakt is het

  een aflopende zaak met de weidevogels

 • no-profile-image

  hoi

  Als de vogels het niet moeilijk hadden, waren ze niet bedreigd

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.