Home

Achtergrond

Bayer CropScience aangeklaagd voor GMO-rijst

Bayer CropScience wordt door boeren uit de VS aangeklaagd voor opgetreden vervuiling met genetisch gemodificeerd zaad dat zich nog in de testfase bevond.

Aanklagers zijn boeren uit een vijftal verschillende Amerikaanse staten.

"Bayer had zorgvuldig moeten zijn", aldus advocaat Don Downing, die boeren uit Missouri vertegenwoordigd. "Bayer was niet zorgvuldig en die rijst is ontsnapt naar onze commerciële rijstaanvoer." Het gewas betreft een LibertyLink variant die resistent is tegen herbiciden.

In totaal is Bayer aangeklaagd voor 1200 gevallen van vermeende vervuiling met genetisch gemodificeerde rijst. Volgens Downing is 30 procent van het Amerikaanse rijstareaal door vervuiling besmet, waardoor export ernstig is bemoeilijkt.

Termijncontracten zijn fors in waarde gedaald. De boeren stellen dat ze daardoor 150 miljoen dollar (101 miljoen euro) aan waarde hebben zien verdampen. De rijst werd ontwikkeld door Bayer in samenwerking met Louisiana University.

Bayer erkent dat de GMO-rijst niet had mogen ontsnappen, maar benadrukt dat de variant volgens de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteiten bij blootstelling geen gezondheidsrisico’s oplevert.

Of registreer je om te kunnen reageren.