Home

Achtergrond

Basisverzekering kost consument kwart meer

Consumenten zijn sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006 gemiddeld 28 procent meer kwijt voor hun basisverzekering.

Ook blijken er grote verschillen te zitten in de premies en de mate waarin zorgverzekeraars hun basispremies hebben verhoogd.

Dat blijkt uit cijfers die de onafhankelijke onderzoeker Verzekeringssite.nl maandag naar buiten bracht. De site bestudeerde de premieontwikkeling in de laatste vijf jaar. In 2006 stond de gemiddelde basispremie op 90 euro per maand. In 2010 is deze opgelopen naar 96 euro. Dat is een stijging van 7 procent.

Hierbij is echter geen rekening gehouden met de afschaffing van de no-claim en de invoering van het eigen risico. Daardoor is elke Nederlander vanaf 2008 bovenop de premiestijging gemiddeld 200 euro per jaar extra gaan betalen voor de zorgverzekering, zo stelt de verzekeringssite.

Verder constateert het onderzoek grote verschillen tussen de zorgverzekeraars in zowel de hoogte van de premier als de ontwikkeling ervan. De basispremie van AnderZorg is al enige jaren de voordeligste. Bovendien is de premie de afgelopen vijf jaar met slechts 0,6 procent gestegen. Univé verhoogde de basispremie in dezelfde periode met ruim 17 procent.

In 2010 stijgt de gemiddelde basisverzekering volgend jaar met 41 euro per jaar. Voor de basisverzekering van Univé Zekur betaalt de consument in 2010 het minst. De restitutiepolis van Univé is met 103,25 euro het duurst. De aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld 6 procent.

Een gezin betaalt in 2010 gemiddeld 137 euro per jaar meer aan premies voor de zorgverzekering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.