Home

Achtergrond 13 reacties

Barroso: alarmsysteem voor voedseltekorten nodig

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie pleit voor een wetenschappelijk waarschuwingssysteem voor voedseltelkorten.

Barroso zegt dat maandag in Rome bij een top van de VN-organisatie voor voeding en landbouw FAO, meldde de Europese Commissie vandaag. "Een wereld waar 2 miljard mensen honger hebben drukt niet alleen zwaar op ons geweten. Het is ook een groeiende dreiging voor onze wereldwijde veiligheid'', zei Barroso. "We moeten voor voedselzekerheid hetzelfde doen als voor klimaatverandering: een snel alarmeringssysteem opzetten op wetenschappelijke basis.''

Begin vorig jaar ontstonden problemen toen allerlei voedsel plots fors duurder werd door tekorten. Het dure graan, rijst en andere grondstoffen leidde tot flink meer hongerigen in de wereld.

De Europese Commissie gaf daarop 1 miljard euro aan vooral Afrikaanse boeren voor kunstmest en gereedschap om zelf meer voedsel te produceren. Het grootste deel hiervan ging naar de FAO. De EU is met afstand de grootste donor van de VN-organisatie voor voeding en landbouw.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Ligt hier een taak voor de westerse landbouw?? Wij blijken meer dan voldoende te produceren voor de eigen markt. export alleen mogelijk tegen dump prijzen. De uitdaging is da ook hoe creeren we kosten dekkende prijzen voor onze producten, zonder dat er te weinig voedsel is voor de minder bedeelden.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Het is een macht spel, en heeft niets met goede of slechte gronden en weinig met klimaat te maken . Als mensen verdreven worden door oorlog of andere hebbelijke figuren , hebben ze geen stabiele basis . Dus planten ze niets aan , want dat wordt vernield of ze zijn al weer verdreven .Door dit vedrijven komen steets meer volkeren met elkaar in soort oorlog , want de een is bang dat de andere zijn plaats inneemt . In tussen halen andere alle delfstoffen weg , en vullen hier hun zakken mee . Verdeel en heers . Dus de onzin van een alarmsysteem is weer een manier om weer geld van mensen los te kunnen peuteren . En weer enkele grote lui van dik salaris te voorzien . In mijn ogen is hier allang het alarm af gegaan maar is de brand nooit geblust . En de wetenschap om voedsel te produceren is er genoeg . Als wetenschappers met goede bedoelingen in deze gebieden toegelaten worden , is over enkele jaren in deze gebieden ook voedsel produktie mogelijk . Dus brandblussen en opbouwers financieel onder steunen . Dit van het geld wat deze nieuwe organisatie zou kosten en al andere onwikkelings bijdrage .

 • no-profile-image

  gert

  Meneer Barroso ,ga eerst eens met Mugabe van Zimbabwe praten en wijs hem eens op zijn verantwoordelijkheid en leg niet alleen de verantwoordelijkheid bij de westerse landen.Je hoeft niet zo,n duur waarschuwingssysteem om er achter te komen waar de problemen zijn,het is gewoon een afleidingsmanoeuvre

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  HYPOCRIET!!!... Dat is het juiste woord Han, ik ben het helemaal met je eens!!!... Helaas dat is de DONKERE SCHADUWKANT van de GRAAIERS. De moderne KAPITALISTEN moeten eens nadenken waar ze mee bezig zijn!!!...

 • no-profile-image

  Henk

  Er is al zoveel ontwikkelingshulp naar Afrika gegaan dat elke afrikaan miljonair kan zijn.
  Maar veel gaat verloren aan wapenhandel, corruptie en afgeleverde containers blijven met voedsel gewoon jaren staan in de havens.
  Verder worden de regels in europa zo aangescherpt dat het onmogelijk wordt om straks een goed gewas te telen. Ook moet er in 2050 ook nog eens 70% meer van een Hectare komen aan producten, plus een uitbreiding van het landbouwareaal van 25% kunnen we dan net genoeg hebben voor alle mensen.
  Het ergste is dat Nederland nog het meest doordraait met de regelgeving en dan verschuilen ze zich achter Brussel, terwijl ze het in de kamer goedkeuren.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  De oplossing: Het aanbod aanpassen aan de vraag en zorgen voor kostendekkende prijzen. Bij tekorten heeft de boer dan ook het geld om meer te produceren.

 • no-profile-image

  overschot

  Hoezo voedseltekorten, wij laten hier vruchtbare polders weer vol lopen met water , de meeste boeren ontvangen een schijntje voor hun produkten en gaan massaal stoppen , (overproduktie). De varkens hebben het hier beter (biologisch) dan de mensen in de arme landen. Marjan Thieme maakt zich hier druk om dierenwelzijn en laat mensen in arme landen rustig verhongeren. Het is allemaal heel erg krom

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Beste meneer Barroso, nog gefeliciteerd met uw herbenoeming. Het was nog wel even spannend, hè? Hebt u nog veel beloftes moeten doen zo hier en daar, aan deze en gene? Bv. aan de grote zaadmultinationals, om hun super-gentech-zaden te promoten, waarmee alle honger de wereld uit wordt gebannen, maar niet heus? Weer een monitoring-instituutje erbij dat open deuren intrapt met dure consultants? Zou het niet handig zijn de armste boeren in de derde wereld zelf de financiële middelen en de grond te geven om hun voedsel te verbouwen, in plaats van net te doen alsof wij hier in het Westen hun honger kunnen oplossen, met de overproductie van de EG? Er zit een roedel multinationals te wachten tot ze onder het mom van hongersnoodleniging de hele wereldvoedselproductie kunnen controleren met hun gepatenteerde gentech-zaden, die een groot gevaar vormen voor de biodiversiteit op aarde en niets toevoegen aan de voedselzekerheid. Niemand heeft om gentech-zaad gevraagd, behalve de multinationals die tussen boer en consument in staan om alle winsten af te romen. En mensen als u, meneer Barroso, kunnen ze daarbij goed gebruiken om nog meer handen op dezelfde buik te leggen.

 • no-profile-image

  nn

  in 1958 verdiende jan modaal in Nederland 1 gulden 35 cent brutto per uur 50 uren per week 50 weken per jaar is 1.545 euro voor belasting per jaar. Dit alles met een graan prijs van 190 euro per ton tarwe. De Nederlander verdiende dus 3 kg tarwe = voedsel per uur. Welvaart lag in het verschiet. Nu mag iemand in een arm land, in de landbouw wat 60% daar doet, 3 uur werken voor 1kg tarwe. Hogere voedsel prijzen betekend een beter loon voor 60% van de werkende bevolking in een ontwikkelings land. Dus stop het voedsel dumpen en verwerk het overschot tot bioenergie.

 • no-profile-image

  patrick

  die hoge heren moeten niet zo zeuren ze moeten die melk die er teveel is daar heen brengen ,stelletsie asoos

 • no-profile-image

  Han

  Als de mensen in Afrika nu eerst de goede gronden gaan gebruiken voor hun eigen voedsel productie en als er over is, ons de verse boontjes geven voor de Kerst en de rozen voor Valenteins dag. Maar niet zo als nu via de moderne kolonialisatie, wij eerst de luxe artikelen produceren voor onze economische groei en dan HELAAS hongerende bevolking onder het mom van klimaat verandering, verwoestijning etc. In ieder geval hebben wij goede gronden onder de ploeg. In ruil werk voor enkelen en voedsel hulp uit he westen om de barnhartige samatitan uit te hangen.
  Om het nog erger te maken hebben we CO2 certiicaten onwikkelt, ze makken het mogelijk om in de toegewezen CO2 rechten internationaal te handelen. Wij hebben deze rechten nodig om het te veel geproduceerde goed te maken door rechten elders op de aardbeol te kopen. De arme landen hebben geld nodig, dus verkopen die rechten. Nu zijn helemaal afhankelijk van de industrie landen met hun ontwikkeling. CO2 kunnen ze niet meer produceren zonder problemen te krijgen.
  De oud kolonieen hebben zich nu zelfstandige in een nog beroerdere situatie gemanouveerd dan voor de dekolonialisatie.
  Heet onze benadering in dezen niet HYPOCRIET??

 • no-profile-image

  gert

  o ja,een wetenschappelijk waarschuwingssysteem voor voedseltekorten,weer een instituut wat klauwen vol met geld kost met dure ambtenaren ,waar geen geen enkel mens mee gered wordt,een virtuele oplossing,de FAO is zelf al zo,n duur instituut waar veel ambtenaren een dikbetaalde boterham verdienen en veel declaraties van dure ex-ministers[herfkens]

 • no-profile-image

  gert

  Doe eerst maar wat aan de corruptie en dictatuur in die landen,daar blijft veel geld aan de strijkstok hangen

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.