Home

Achtergrond

Banken voorzien half 2010 stijging Euribor

De Amerikaanse dollar en het Britse pond zijn ten opzichte van de euro in waarde gelijk gebleven.

Analisten vrezen echter een verdere daling. Dat is ook precies wat de Amerikanen lijken te willen: het versterkt de concurrentiekracht van Amerikaanse producten op de wereldmarkt.

Vanaf halverwege volgend jaar komt er mogelijk lucht als de Amerikaanse centrale bank, de Fed, de rente eerder verhoogt dan de Europese Centrale Bank (ECB). De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) acht dit goed mogelijk, omdat de Amerikaanse economie volgend jaar alweer met 2,5 procent groeit. Dat is meer dan de 0,5 procent die de organisatie in juni voorspelde.

De gemiddelde economische groei in de regio die de euro gebruikt blijft beperkt tot 0,9 procent, overigens nog altijd meer dan de stagnatie die eerder is verwacht. De Oeso stelt dat de ECB het beste tot eind 2010 de economie kan blijven ondersteunen, omdat het herstel broos is.

Ook Japan verhoogt de rente waarschijnlijk eerder dan de ECB. Terwijl Amerika met name veel granen en soja verkoopt in Europa en Europese bloemen, vlees en fruit naar de VS gaan, is de Japanse handel in agrarische producten met Europa zeer beperkt. De Japanse rente staat op 0,1 procent, nog altijd fors lager dan de 1 procent in Europa.

Het rentebeleid van de Britse Centrale Bank heeft dan ook een grotere invloed. Wat de Engelsen doen is voor veel analisten onduidelijk. Feit is dat de recessie er dieper snijdt dan op het Europese vasteland, waardoor de rente waarschijnlijk langer laag blijft.
De 3 maanden Euribor, vaak een referentie bij bedrijfsleningen, is stabiel op 0,715 procent. Een serieuze stijging wordt door grote banken pas halverwege volgend jaar verwacht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.