Home

Achtergrond 38 reacties

Bank draait duimschroeven aan

De coöperatieve Amerikaanse landbouwbank Agstar Financial Services wil opnieuw beslagleggen op twee melkveebedrijven waarbij Vreba-Hoff Dairy Development, de emigratiefirma van de ondernemers Van Bakel en Van der Hoff, betrokken is.

Dat blijkt uit stukken die bij de rechtbank in Ohio zijn ingediend.

Het ene melkveebedrijf is Springfield Dairy, het andere bedrijf is Van Ham Dairy in Ohio. In beide gevallen gaat het om lease-bedrijven van Vreba-Hoff waarvoor de bank vele miljoenen euro’s leningen heeft verstrekt.

Volgens de bank zijn de melkveebedrijven en Midwest Dairy Investments, een dochteronderneming van Vreba-Hoff Dairy Development, hun betalingsverplichtingen niet nagekomen. Nu wil Agstar geld zien.

Dezelfde bank heeft al eerder beslag laten leggen op andere bedrijven van Nederlandse emigranten die via Vreba-Hoff Dairy Development naar de VS zijn gegaan. Het aantal claims voor Vreba-Hoff stapelt zich op. Behalve landbouwbank Agstar hebben leveranciers de firma voor de rechter gedaagd. Ook eist een melkveehouder zijn geld terug.

Vreba-Hoff Dairy Development was emigratiebemiddelaar voor tientallen melkveehouders die afgelopen jaren naar de VS zijn geëmigreerd. Zeker zes boerengezinnen zijn inmiddels helemaal of deels teruggekeerd naar Nederland. Diverse boeren beschuldigen Vreba-Hoff van oplichting en zelfverrijking. Vreba-Hoff ontkent dat en zegt dat boeren door hun toedoen in problemen zijn gekomen. De Nederlandse partner in Vreba-Hoff, Van Bakel, wil nu in India zuivelprojecten beginnen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Farmer

  Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het meneer van Riel. Geld maakt niet altijd gelukkig, zeker niet als de manier waarop het verdiend wordt ten koste gaat van mensen die te goed van vertrouwen zijn. Dat de omstandigheden van het afgelopen jaar en het lopende jaar, ook in negatieve zin daartoe hebben bijgedragen, kan Vreba-Hoff weinig aan doen. Maar één te hoge financiéring kan zelfs de beste zakenman/ondernemer aan het wankelen brengen. Daarom is en blijft blufpoker een gevaarlijk spel!!!... Het tijdperk wat nu aangebroken is, zal anders zijn als dat wat wij gewend waren. Failliesementen zullen meer regel worden dan uitzondering!!!... Dat geldt ook voor Nederland en zijn Boeren. Natuurlijk wordt ik nu als Doemdenker gekwalificeerd, ik weet het!!!... Daarom hoop ik van harte dat ik mij ernstig vergis!!!!!.....

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Boer USA u heeft volkomen gelijk. De discussie over deze topic slaan langzamerhand nergens meer op. Kijk wie en hoe ze reageren, zegt genoeg over hun onkunde en frustratie. Aan de andere kant dit is misschien wel het laatste medium dat ze nog kunnen bevatten en hun hart kunnen luchten, er hoeft namelijk niemand na ze te luisteren dan, ze kunnen het gewoon opschrijven..... best wel zielig.

 • no-profile-image

  pete

  Hallo Pascal, Overijsel, dit is niet de beste plaats om meer gegevens uit te wisselen, laat me even weten waar ik je kan bereiken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ Manoman, NL. Emigreren wordt vaak te gemakkelijk over gedacht. Bovendien hebben de meesten nog last van een flink portie ZELFOVERSCHATTING, made in Holland!!!... Wel te verstaan!!!... En de problemen die overal zijn, komen daardoor nog harder aan!!!... Als u van avontuur houdt is dat niet erg. Maar tussen twee ( haakjes ) voor welk bemiddelingsbureau werkt u meneer Manoman ??? Of bent u zelf makelaar, of wilt u het worden ??? Want dat kan ook natuurlijk!!!...

 • no-profile-image

  Pascal

  Beste Pete, in welke plaats zit jij dan en ben je ook aktief melkveehouder

 • no-profile-image

  Female

  Weet niet veel uit Vredepeel..................
  Vraag de Boerderij, zij schijnen alles te weten.................zo lijkt het.
  En wel zo goed dat ik het verschil met de Story en Privé maar amper meer kan zien/merken.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Boer U.S.A. en unaaitmesteedsofamerica, ik voel me happy. En wil alleen maar de waarheid verkondigen om nieuwe slachtoffers te voorkomen. Voor jullie misschien wel te laat als jullie wachtende boeren zijn of van WvB afhankelijk gemaakt zijn. Reageert u daarom zo gefrusteerd? De echte waarheid komt toch aan het licht en misschien al snel als er geen sponsor geld uit India komt.

 • no-profile-image

  boer

  Iedere week hier het zelfde gezeik daar word ik zo moe van
  Is er nou geen ander nieuws in de wereld of is de wereld te klein voor dit blad .Nou dan kunnen ze beter stoppen .
  Toeschouwer USA is ook een gefrustreerd .......... die beter zijn/haar energie ergens anders in kan duwen .

 • no-profile-image

  ondernemende veehouder

  goeie opmerking appie, trouwens: voor mij is het compleet nieuw dat amerikaanse banken euro's uitlenen, ik heb tot noch toe alleen maar dollars afhandig kunnen maken van de amerikaanse banken !!

 • no-profile-image

  toeschouwer

  'Het lijkt opgelost' zegt WvB,dit is weer een dubbelzinnige uitspraak van hem net zoals altijd.Met hem kun je alle kanten uit,behalve de goede, die houdt hij voor zichzelf... Bij de lease bedrijven zijn de kontrakten zo opgesteld dat niemand ook maar eigenaar kan worden, want niemand kan de lease afkopen, het is zo al onmogelijk om de jaarlijkse lease te betalen van de te dure investeerders.Zo vallen alle leasebedrijven op den duur in handen van gladde Willy.Hij gebruikt hier bijna alle boeren alleen om zelf de grootste melkveehouder te worden. Door deze werkwijze houdt hij zo zijn lease boeren onder de duim en komt er weinig kritiek naar buiten.Emigatiebegeleiding is bij WvB Emigratiemisleiding.In boerderij van 16-10-2007 staat een verhaal van Campina voorzitter Tini Sanders en kort daarna op 30-10-2007 de reaktie van WvB,Als men deze verhalen opnieuw leest ziet men wie de meest vooruitziende blik had en verklaart ook het roekeloze gedrag van WvB. Hij voorspelde de volgende 10 jaar melkprijzen boven de kostprijs.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Ogen open en de knip leeg.Dit is ook de realiteit bij boeren ,die hun geld niet aan WvB meegegeven hebben. De boer staat met het getekend kontrakt in zijn hand te zwaaien.Maar gladde Willy ziet de boer gewoon niet staan en komt ook de afspraken die op papier staan niet na.Met allerlei smerige trukjes weet hij te bewerkstellen dat de boer te duur uit is.

 • no-profile-image

  loeiende koeien

  Het schip is steeds verder aan het zinken. Waar is de Kapitein????...Op de vlucht naar .............??????

 • no-profile-image

  ik zal het wel mis hebben

  Die boeren die daar heen gaan weten zelf toch ook als 1,3 miljoen mee neemt en meer dan 10 miljoen investeer dat problemen kan opleveren. Ze moeten zelf ook hun ogen open houden en niet alleen duizenden koeien in hun ogen zien. Ook wij hebben in het verleden zaken gedaan met van Bakel en nooit geen problemen gehad. Maar wel alle mondelinge toezeggingen op papier laten zetten en ze kwamen ze perfect na!!!

 • no-profile-image

  gekke henkie

  Als fout gaat kan WvB nog altijd bij de bank gaan werken , om duimschroeven aan te draaien. En dan met slogon de boer op . Kies techniek dan kun je nog altijd een ander de duimschroeven aandraaien .

 • no-profile-image

  a.a.

  vergeet het maar top 50 agribest ondernemer.nog niet een in de top 100

 • no-profile-image

  klein boertje

  zoals WvB zijn er meerdere makelaars/rentmeesters in nederland
  b.v luchtenbelt in zwolle

 • no-profile-image

  doordenker

  Zou onze Willie dan toch een echte boef zijn?Ik hoop van niet, het is zo al erg zat.

 • no-profile-image

  weet niet veel

  Wie zijn de huidige veehouders op deze beide locaties?

 • no-profile-image

  pascal

  Beste Pete, kun jij ons vertellen welke adviezen jij van de emigranten hebt overgenomen, welke adviezen geeef jij aan huidige emigranten en tot hoe hoog zou je een financiering aan willen gaan ten opzichte van het eigenvermogen en van de veestapel

 • no-profile-image

  pete

  Correctie, ik ben wel ondernemer in het buitenland maar geen grote en ga ook niet failliet.

 • no-profile-image

  Roelof Wijnholds

  Banken draaien duimschroeven aan! Wie draait een Bank de duimschroeven aan? Opgemerkte boeren Bank in Nederland staat het toe dat Accountants en Advocaten de Nederlandse Advocaten en Accountants wetgeving overtreden en gezamenlijk een stichting derden gelden rekening deelt bij deze Bank! Moet het mogelijk zijn dat de wetgeving word overtreden in een opgezette constructie, u daar door in rechten ( belangen verstrengeling) genaaid word in een buitenlands agrarische c.q. onroerend goed advisering avontuur?

 • no-profile-image

  boeren

  unaaitmesteedsofamerica, en boer, USA
  Als je als agritop 50 ondernemer bereikt hebt dat je van de 5 meest gelezen veehouderijnieuws er vier gehaald hebt, en vele reacties toe gespeeld krijgt die langer na niet allemaal positief zijn, dan heb je het toch bereikt. Maakt niet uit hoe je het bereikt, als je het maar bereikt. Er wordt steeds gezegt de boeren die getekend hebben hadden beter van tevoren kunnen nadenken. Maar ook van Bakel had kunnen bedenken dat je eens de deksel op je neus krijgt als je te vaak onbetrouwbare praktijken uithaald. Ik denk in dit geval oog om oog en tand om tand. Jammer van zulke agritop 50 ondernemer. Je zou meer verwachten.

 • no-profile-image

  Malle Pietje

  Zo is het Henkie, bankschroeven aandraaien. Maar WvB heeft nu toch werk in India ???

 • no-profile-image

  female

  Pete/Internationaal..............

  Kun jij in de toekomst kijken?
  Ken je het spreekwoord 'Hoogmoed komt ten val' ?

 • no-profile-image

  boerin

  Wat weten we het toch allemaal weer goed! 20/20 HindSight!!!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Boer, uit USA!!! Als er iemand gefrustreerd is, dan bent u dat!!!... U ergert zich en u leest toch verder, ra ra ra hoe kan dat ???... Wilt u misschien uw mateloze nieuwsgierigheid bevredigen?????..... OF ? hebben uw reactie's een ander doel? , u begrijpt dat ik ook niet de wijsheid in pacht heb. Misschien kunt u verklaren waarom?.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Appie, Appie ik ben het deels met je eens, als zakenman moet je aanzelf denken. Als emigranten begeleider ben je een adviseur en vertrouwens persoon en moet je dus ook duidelijk aan definanciele en sociale mogelijkheden van je klant denken. In mijn optiek moet je zo betrouwbaar zijn, dat je de klant terug fluit en zegt SORRY ik help jouw niet het financiele graf in. Dus moet je even afzien van je dikke provisie en genoegen nemen met een kleine onkosten vergoeding of niets (gratis intake gesprek).
  Doe je dit niet en denkt tot het laatste centje aan je eigen droom ($$$$) komt de val vroeg of laat.
  De Griekse mythologie had 1 GOD voor handelaren en dieven.

 • no-profile-image

  J

  Pete, Internationaal zit blijkbaar op kantoor bij WvB aan de reactie te zien...

 • no-profile-image

  pete

  J.usa, als je mijn reactie goed gelezen had zou je moeten zien dat ik niks met WvB te maken heb of wil hebben. Zijn filosofie is absoluut niet de mijne. Mijn punt is dat je als ondernemer zelf alle beslissingen neemt en de verantwoordelijkheid. Dat kun je alleen als je alle mogelijkheden en onmogelijkheden onderzocht hebt. Doe je dat niet, dan ben je geen goede ondernemer en niet in staat om te emigreren.

 • no-profile-image

  pete

  Female, US of A, er zijn vele voorbeelden om mij heen die gevallen zijn. Ze kwamen allemaal bij mij kijken en om advies vragen. Ze waren stronteigenwijs, luisterden niet en deden toch te groot. Gevolg, ze vallen. Ik ben een boer in een sector die nu al drie jaar met verlies draait en ik ben er nu nog en over tien jaar ook nog. Gewoon omdat ik advies van ouder emigrantern ter harte genomen heb en niet te veel risico ben aangegaan. De banken in Noord Amerika zullen je het echt niet zo gemakkelijk maken als in Nederland, dat weet U ook wel, maar sommigen willen dat niet geloven ook al vertel je hun je eigen ervaringen.

 • no-profile-image

  pete

  Hallo Pascal, het is heel eenvoudig. Je zorgt dat je 50% eigen vermogen in je bedrijf hebt. Ook al is je bedrijf dan kleiner als je in gedachte had geeft niet als je er maar van kan leven. Je moet weten dat de banken in Noord Amerika je al het geld zullen geven wat je wilt als de prijzen goed zijn, op het moment dat het slecht is en ze zien dat ze hun geld er nog net uit kunnen halen als je het bedrijf verkoopt, dan eisen ze de lening terug en moet je herfinancieren, vaker tegen hogere rente of je verkoopt je bedrijf. Je bent meestal het beste af bij een overheids bank, die kijken het wat langer aan als het slecht gaat, zolang je maar je best doet en met hun overlegt.Verder kijk wat andere emigranten doen en gedaan hebben. Ook al lijkt het niet optimaal in jouw ogen, als het vaak gedaan word heeft het een goede reden. Dit wil overigens niet zeggen dat je het niet kunt verbeteren maar wijk niet teveel van hun idee af. De kou of hitte in bepaalde streken heeft er veel mee te maken. En ga zeker een paar keer kijken naar jouw land van keuze, praat met boeren, emigranten en vooral luister naar wat zij te zeggen hebben. De meesten zullen je de waarheid vertellen als je zonder makelaar bij hun terecht komt. Ga altijd goed voorbereid, verdiep je in Nederland al in het land van keuze, hun banksysteem, de overheid, de mensen. Weet wat je wilt maar sta open voor ideen. Wij hebben een mooie plek gevonden in een dorp waarvan we de eerste keer dachten dat het nooit niks voor ons zou zijn. Nu willen we hier niet meer weg. Succes.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  beste Piet, jij bent niet echt een doemdenker volgens mij maar eentje die geen blad voor de mond neemt! Goede eigenschap. Hoge bomen vangen veel wind, vandaar dat VB ook zo nadrukkelijk in het nieuws is de laatste tijd. Maar neem van mij aan, en dat weet je ook wel, dat het lang niet de enige emigratie begeleider is waar het gelopen is zoals het gelopen is.

 • no-profile-image

  pete

  Wat een hoop gezever over WvB. Als je groot wilt doen en wilt emigreren moet je uit je doppen kijken en dat grijze spul gaan gebruiken wat je in je bol meedraagt iedere dag. Je hebt een mond om te vragen en oren om te luisteren en ogen om te kijken. Gebruik wat je hebt en kijk wat anderen doen die allang bezig zijn. Doe het zelfde met je eigen nederlandse insteek en neem hooguit twee derde van het risico wat je in Nederland zou nemen en je zult altijd slagen in het buitenland. Maar als je alles maar klakkeloos aanneemt ben je gedoemd om te mislukken omdat je gewoon geen "ONDERNEMER" bent. En nou kan iedereen stoppen met klagen en zeiken over wat WvB fout heeft gedaan. Ik ben geen fan van WvB, geen grote boer in het buitenland maar wel een ondernemer die niet failliet gaat.

 • no-profile-image

  manoman

  @unaaitmesteeds

  Kun je ook namen noemen. Ik heb zelf namelijk plannen, en dan weet ik waar ik niet zijn moet.

 • no-profile-image

  appie

  kap nou eens met die verhalen over van bakel.
  dat heeft toch geen nieuwswaarde. Ik heb in het verleden wel eens zaken gedaan met de van bakels en ik heb geen problemen met ze gehad, wel een keertje een voorstel van bakel afgewimpeld. Het zijn gewoon zakenmensen, die horen in eerste instantie aan zich zelf te denken en dan pas aan jou.

 • no-profile-image

  Fien

  Volgens mij is Vreba (lees van Bakel) een nieuwe geval van Dick Scheringa. Het rondpompen van geld van het ene bedrijf c.q. BV naar het andere.

 • no-profile-image

  Keutelboer

  Er is wel elke dag iets over Vreba hof in het nieuws meestal slecht nieuws . Maar wat is er waar . AGD moet maar eens een reporter naar Amerika sturen en zoveel mogelijk Nederlanders bezoeken die daar een bedrijf gestart zijn of mee bezig zijn of waar het is fout gegaan . Dit ongeacht wie hun bemiddelaar is geweest . Denk dat er meerdere bemiddelaars zijn die steken hebben laten vallen . Meesten van hun zullen zelf geen veebedrijven in Amerika of elders hebben . En dus de verliezen ervan ook niet hebben , dus voor hen is de schade dan minder groot als mis gaat .En beslag leggen op eigen veebrijven is dan ook niet mogelijk , eventueel alleen op een kantoor . Dus minder publiciteit . Maar even goed erg voor hun klanten waar wel beslag op gelegt is ,en die met de brokken blijven zitten . .Want de meeste zijn naast adviseur ook nog de verkopende partij . Men kan dan niet altijd een eerlijk advies verwachten .Maar er zijn natuurlijk meerderen redenen dat het fout kan gaan , soms kan men zelf wel de oorzaak zijn . Meestal is dat dan moeilijk om toe tegeven en gaat men dat zeker niet aan de grote klok hangen .

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.