Home

Achtergrond

Balkenende nog steeds niet benaderd

Premier Jan Peter Balkenende is tot op heden niet benaderd voor de nieuwe post van vaste voorzitter van de Europese Raad, de EU-president. Hij is ook geen kandidaat.

Balkenende herhaalde dat dinsdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de Europese top van vorige week in Brussel. Met name GroenLinks en de VVD bleven doorvragen of hij wel de ambitie had. De premier reageerde volgens hen humeurig op de vragen en gaf aan geen zin meer te hebben in speculaties.

Vorige week leek Balkenende nog goede kansen te hebben op de baan. Maar begin deze week bleek de Belgische premier Herman Van Rompuy een serieuze kandidaat en lijken Balkenendes kansen afgenomen. Van Rompuy was al voor de zomer benaderd door enkele regeringsleiders, meldde een goed ingewijde bron in België eerder.

Nu Tsjechië het Verdrag van Lissabon heeft ondertekend, zal Zweden als tijdelijk EU-voorzitter zeer snel een extra top houden om de nieuwe functies en commissariaten in te vullen. Wanneer dat gebeurt, wist Balkenende niet. "Wij zijn ook in spanning wanneer die uitgeschreven wordt'', aldus de premier.

Hij verwacht dat eind november de hoorzittingen voor de nieuwe commissarissen kunnen beginnen en dat die begin december zijn afgerond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.