Home

Achtergrond

Avebe

Aardappelzetmeelcoöperatie Avebe telt bijna 3500 aangesloten leden. Het bedrijf beheerst de hele keten: van zaadontwikkeling (Averis Seeds) en de productie van zetmeel(aardappelen) tot vermarkting van afgeleide producten.

Het bedrijf zoekt toekomst in de toepassing van niet-zetmeelingrediënten (dochterbedrijf Solanic). Avebe probeert al jaren een genetisch veranderde aardappel met een hoog amylopectinegehaalte op de markt te brengen, maar het ras is nog niet toegelaten.

Avebe heeft het moeilijk in 2009; de economische crisis leidde onder andere tot vraaguitval bij de papierindustrie en de bouwsector. Het bedrijf nam bijzondere recessiemaatregelen: Avebe sprak met personeel en vakbonden af dat er geen salarisverhogingen worden toegepast en dat werknemers extra onbetaalde arbeid verrichten, om ontslagen te voorkomen.

Ook de telers merken de achteruitgang: Avebe betaalt geen marktoeslag over 2008/2009 uit en kondigt alvast aan dat dit ook geld voor 2009/2010. Avebe ziet namelijk niet of nauwelijks verbeteringen optreden in het lopende boekjaar.

Avebe werkt vanaf 2012 met een vaste hoeveelheid zetmeelaardappelen, die tot ongeveer 20 procent kleiner kan zijn dan de hoeveelheid die afgelopen boekjaar is verwerkt. Daarnaast komt er een flexibele aardappelaanvoer die Avebe van jaar tot jaar aanpast, zegt bestuursvoorzitter Bert Jansen. Tot 2012 blijft Avebe het gereguleerde quotum afnemen van de telers. Vanaf de oogst van 2012 vervalt de koppeling tussen de EU-toeslagen en de aardappelteelt volledig.

Financieel

De winst van Avebe bedroeg in boekjaar 2008/2009 3,1 miljoen euro, tegen 33,3 miljoen euro in het jaar ervoor. De omzet lag in 2008/2009 op 581 miljoen euro, tegen rond 717 miljoen euro in 2007/2008.

Adres

Avebe
Avebeweg 1
9607 PT Foxhol

Website

Avebe

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.