Home

Achtergrond

Australië verlaagt oogstraming tarwe om droogte

Door extreme droogte dreigt de tarweoogst in Australië tegen te vallen.

Analisten verwachtten een recordoogst, maar stellen hun verwachtingen bij. Consultancy Profarmer verlaagde de raming met 4,6 procent tot 20,9 miljoen ton. Commonwealth Bank of Australia verlaagt de raming met 3 procent tot 21,6 miljoen ton.

Australië, de vierde exporteur van tarwe ter wereld, produceerde in het seizoen 2005/2006 een record van 25,2 miljoen ton, maar in 2006/2007 daalde de productie tot 10,6 miljoen ton als gevolg van droogte. De omstandigheden leken te verbeteren, vorig jaar kwam de oogst uit op 21,4 miljoen ton. Analisten voorspelden voor dit jaar een grotere oogst dan in 2005. Maar waarschijnlijk is dat niet meer haalbaar.

Het meeste risico lopen gewassen in de staten Victoria en South Australia, die last hebben van een hittegolf, terwijl de boeren in de tarwegordel van West-Australië kampen met aanhoudende regen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.