Home

Achtergrond 3 reacties

Australië fokt schapen die minder boeren

Australische wetenschappers proberen schapen te fokken die minder boeren dan nu het geval is. Van meer dan tweehonderd schapen is al duidelijk hoe vaak ze boeren. Nu gaan de onderzoekers kijken of er genetische overeenkomsten zijn tussen de schapen die het minst boeren.

In Australië leven circa honderd miljoen schapen, die door het boeren nogal wat methaan uitstoten. Dit broeikasgas draagt bij aan de opwarming van de aarde. Zorgen dat de schapen minder boeren kan een flinke bijdrage leveren aan het gevecht tegen klimaatverandering.

Volgens onderzoeker John Goopy verschilt het per schaap hoe vaak er geboerd wordt. ,,De hoeveelheid voedsel die schapen eten, is de belangrijkste factor. Maar zelfs als we daar rekening mee houden, blijken er verschillen te zijn'', aldus Goopy.

Ook bij andere herkauwers, zoals koeien, wordt gezocht naar manieren om hun methaanproductie te laten afnemen. Zo zijn er vaccins die zorgen dat koeien en schapen minder winden laten. Ook is er speciaal voer ontwikkeld om dat tegen te gaan. Bij schapen komt er door boeren echter veel meer methaan vrij dan door winden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kevin

  Nog even en dan krijgen ook wij boterhammen waar wij minder van gaan boeren en winden!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik heb een boer gefokt die minder schaapt! Béééééregoed, dacht ik!

 • no-profile-image

  pindasaus

  Ik moet altijd zo boeren van chinees eten

Of registreer je om te kunnen reageren.