Home

Achtergrond

Ashton: verrassende EU-buitenlandbaas

De Britse barones Catherine Ashton staat bekend als een deskundige econome.

Als vrijwel zekere kandidaat voor de post van Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid is Ashton echter een verrassende naam. De 53-jarige Britse werd in 2008 opvolger van EU-commissaris Peter Mandelson, die Brussel de rug toekeerde om minister van Economie in de regering-Brown te worden.

Als EU-commissaris slaagde ze erin om buiten de schijnwerpers te blijven. Ze overlegde vooral achter de schermen over de handel met grootmachten zoals China en de Verenigde Staten. Wellicht zette dat de toon voor haar nieuwe baan, waarin ze de 27 EU-landen ook politiek moet vertegenwoordigen in overleg zoals over de mogelijke kernwapens van Iran of de vrede in het Midden-Oosten.

Tot die tijd was Ashton vertegenwoordigster van de Britse regering in het Hogerhuis. Daarbij werkte de Labour-politica eraan mee om het nieuwe EU-verdrag door het parlement te loodsen.

Ashton werd geboren in Upholland in het Engelse graafschap Lancashire, waar ze sinds 1999 de titel barones Ashton of Upholland draagt.

Nadat ze economie had gestudeerd aan de Londense universiteit, zette ze zich in voor gelijke rechten, onder meer voor gehandicapten. Na haar werk voor de gezondheidsdiensten in Herfortshire werd ze in 2001 tot staatssecretaris benoemd. In 2007 haalde premier Gordon Brown haar naar het Hogerhuis als zijn vertegenwoordiger.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.