Home

Achtergrond

Arme vrouwen dragen last klimaatverandering

Vrouwen dragen een onevenredig groot deel van de last van klimaatverandering.

Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarlijkse wereldbevolkingsrapport van de Unfpa, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.

Vrouwen verrichten het meeste werk op het land en worden daardoor meer getroffen door klimaatgerelateerde natuurrampen. ,,Arme vrouwen in arme landen worden het meest getroffen door klimaatverandering, hoewel ze er het minste aan bijdragen'', stelt Unfpa-directeur Thoraya Ahmed Obaid.

Het bevolkingsrapport stelt dat de strijd tegen klimaatverandering vermoedelijk succesvoller zal zijn als er bij het beleid rekening wordt gehouden met behoeften, rechten en potenties van vrouwen. Investeringen in vooral onderwijs en gezondheidszorg versterken de positie van vrouwen. Hierdoor groeit de economie en vermindert de armoede en dat kan weer een positief effect kan hebben op klimaatverandering.

Vrouwen die bijvoorbeeld onderwijs hebben genoten krijgen over het algemeen minder kinderen. Een lagere bevolkingsgroei draagt op de lange termijn bij aan een lagere groei van de uitstoot van broeikasgassen, aldus de Unfpa.

Op de klimaattop volgende maand in Kopenhagen probeert de internationale gemeenschap een nieuw akkoord te bereiken over de beperking van broeikasgassen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.