Home

Achtergrond

Arla bouwt mega-melkfabriek bij Londen

Arla Foods UK gaat in de buurt van Londen een nieuwe melkfabriek bouwen die met een capaciteit van één miljard liter verse melk volgens Arla zelf de grootste en technologisch meest geavanceerde ter wereld wordt.

De melkfabriek wordt daarmee dubbel zo groot als enige andere fabriek in Groot-Brittannië zelf. Arla Foods UK, de Britse tak van de Scandinavische boerencooperatie, verwacht dat de fabriek aan 500 man werk gaat bieden.

"Dit bericht volgt op de eerder door Arla Foods uitgesproken intentie om aanzienlijk te investeren in de Britse business als onderdeel van de Britse groeistrategie. Wij zijn volledig toegewijd aan een duurzame toekomst op lange termijn in Groot-Brittannië en de bouw van de nieuwe fabriek bewijst dat. Deze fabriek betekent een nieuwe generatie in melkverwerking," zegt Peter Lauritzen, topman van Arla Foods UK. Het bedrijf is momenteel op zoek naar een geschikte lokatie. De gedetailleerde plannen worden begin 2010 aan het bestuur van Arla Foods amba voorgelegd.

De fabriek zal in z’n eentje ongeveer een zesde van de totale Britse productie aan verse melk kunnen leveren. Volgens cijfers van het zuivelschap Dairy Co stond die productie over het afgelopen melkjaar op 6,6 miljard liter. Omdat Groot-Londen met 11 miljoen inwoners zelf goed is voor ongeveer een zesde van de totale Britse bevolking, zou de fabriek in theorie de hele Britse hoofdstad van melk kunnen voorzien. Daarbij komt dat Robert Wiseman eerder dit jaar op ongeveer anderhalf uur van Londen een nieuwe melkfabriek met een capaciteit van een half miljard liter in gebruik heeft genomen. Arla heeft zelf in het Noordengelse Leeds een moderne fabriek die eveneens een half miljard liter verse melk per jaar kan draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.