Home

Achtergrond 1 reactie

Argentinië oogst extreem weinig tarwe

Argentinië oogst begin 2010 ongeveer 7,8 miljoen ton tarwe.

Dat is extreem weinig, meldt de graanbeurs in de hoofdstad Buenos Aires. Bij de oogst van het voorgaande jaar is 8,3 miljoen ton tarwe van de akkers gehaald en dat was slechts de helft van wat het land normaal oogst.

Ook de International Grains Council (IGC) gaat er vanuit dat Argentinië begin volgend jaar extreem weinig tarwe gaat oogsten. Voor de export blijft volgens het internationale marktbureau nauwelijks wat over. Argentinië hoorde van oudsher tot de vijf grootste tarweexporteurs wereldwijd.

Het land kampte in het zaaiseizoen met droogte. De IGC schat dat er 2,8 miljoen hectare tarwe is gezaaid. Dat is het kleinste areaal sinds 1951. Dat levert 7,6 miljoen ton tarwe op. De export komt op 2,4 miljoen ton. Volgens het IGC speelt Argentinië dit seizoen geen noemenswaardige rol meer op de wereldmarkt voor tarwe.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Gek he' als de staat 35% van je oogst inpikt

Of registreer je om te kunnen reageren.