Home

Achtergrond

Argentinië onderscheidt Nederlander

De Nederlandse emeritus-hoogleraar internationaal recht Theo van Boven heeft gisteren een onderscheiding gekregen van de Argentijnse regering voor zijn strijd voor de mensenrechten in het Zuid-Amerikaanse land.

De 75-jarige Van Boven was van 1977 tot en met 1982 directeur van de afdeling mensenrechten van de Verenigde Naties.

Bij de overhandiging van de onderscheiding sprak de Argentijnse kanselier Jorge Taiana lovende woorden. ,,Van Boven verhief zijn stem, bijna in zijn eentje, en zette de aanklachten tegen het militaire regime van Argentinië in gang. Hij wekte bovendien het internationale bewustzijn over deze tragische realiteit van Argentinië.''

Na een staatsgreep in 1976 kreeg de militaire junta van Jorge Videla het voor het zeggen in Argentinië. De junta was verantwoordelijk voor de onwettige arrestatie, marteling, moord of gedwongen verdwijning van duizenden mensen. De vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, was onderminister van landbouw in het regime van Videla.

Van Boven verloor zijn prestigieuze VN-post in 1982 als gevolg van zijn grote daadkracht. Volgens een aantal landen hield de in Voorburg geboren jurist te weinig rekening met politieke gevoeligheden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.