Home

Achtergrond 1 reactie

Areaal broccoli neemt toe met 10 procent

Het areaal broccoli is dit jaar met bijna 10 procent toegenomen naar een oppervlak van 1.389 hectare.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. Het aantal bedrijven dat broccoli teelt bleef nagenoeg gelijk, waardoor de gemiddelde bedrijfsgrootte toeneemt van 18,3 naar 20,4 hectare.

Voor bloemkooltelers is het de afgelopen jaren aantrekkelijk geworden om over te stappen op broccoli. Voor broccoli worden door de bank genomen betere prijzen betaald. Het bloemkoolareaal laat daarom opnieuw een krimp zien van 78 hectare. In totaal bedraagt de teelt 1.650 hectare.

Zes telers stapten uit de teelt, waardoor het gemiddelde teeltoppervlak per bedrijf met 12 hectare gelijk bleef. Preitelers vergrootten hun areaal dit jaar met 35 hectare naar zo’n 2.126 hectare. De gemiddelde grootte van een preibedrijf stijgt met 1 hectare.

Naast broccoli is prei één van de weinige teelten waarin is uitgebreid. Nagenoeg alle andere vollegrondsgroente laten een krimp zien. De grootste afname van het areaal doet zich voor bij sluitkool. Vooral de daling van het teeltoppervlak spitskool is groot. Het areaal kromp van 416 hectare naar 310 hectare. Ook witte kooltelers leverden in op hun oppervlak.

Het areaal witlof neemt af met 128 hectare naar een totaal van 1.810 hectare. Ook het oppervlak spruitkool (-79 hectare) en sla
(-131 hectare) tonen een daling.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    cor pierik

    Het CBS is het Centraal Bureau van de mensen/overheid en voor de Statistiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.