Home

Achtergrond

Amerikaanse oogst kan beurskoersen leveranciers stuwen

Algemene onzekerheid over of de economie wel of niet herstelt, leidde de afgelopen week tot besluiteloosheid bij veel handelaren.

Uiteindelijk boekten de meeste agribusinessaandelen slechts een beperkte stijging of daling. Als de oogst van mais en soja in de VS door droog weer eindelijk doorzet, kunnen de vooruitzichten voor leveranciers aan boeren verbeteren.

Archer Daniels Midland (ADM) zag de omzet 29 en de winst 53 procent dalen door slechtere prijzen voor agrarische grondstoffen. ADM handelt en verwerkt agrarische grondstoffen en ziet de prijzen van grondstoffen de komende periode weer stijgen. Volgens bestuursvoorzitter Patricia Woertz zijn boeren in de VS nog goed in staat om de vertraagde oogst van soja en mais binnen te halen. Tot nu toe is 50 procent minder geoogst dan normaal het geval is rond deze tijd. Als boeren inderdaad nog een goede opbrengst kunnen realiseren, betekent dat goed nieuws voor toeleveranciers aan boeren. Overigens verwacht de Zweedse landbouwcoöperatie Lantmännen juist niet dat de landbouweconomie snel herstelt.

De Noorse kunstmestproducent Yara won de afgelopen week 4 procent aan waarde op de beurs. De nettowinst daalde het laatste kwartaal 89 procent door mindere prijzen. Analisten zien hoop in het gestegen afzetvolume. Yara stelt dat de komende maanden de markt voor kunstmest zal aantrekken, een beeld dat vandaag werd bevestigd door de Canadese concurrent Agrium.

Vis- en veevoerproducent Nutreco ziet de beurskoers stijgen nadat het concern bekendmaakte een belang te nemen van 51 procent in een Braziliaanse fabriek. Nutreco bouwt al langer aan een sterke positie in de snelst groeiende productieregio, Zuid-Amerika, en afzetregio, Azië. Sinds 2006 acquireerde het bedrijf in onder meer Canada, China, Tsjechië, Indonesië, Japan en Rusland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.