Home

Achtergrond

Alpuro Group

De vleeskalverintegratie Alpuro komt voort uit kalvermelkproducent Alpuro ('Als Pure Room') . De activiteiten zijn in de loopt der jaren verbreed; het bedrijf richt zich via verschillende onderdelen (onder meer Alpuro Breeding, ESA, Peter’s Farm) op de productie en verkoop van kalfsvlees en diervoeders.

Alpuro heeft lange tijd gefunctioneerd als zelfstandige kalfsvleesintegratie. Sinds voorjaar 2011 is het een dochteronderneming van de Van Drie Group. Bij Alpuro staan ongeveer 200 kalverhouders onder contract. Alpuro voorziet in eenvijfde van de kalfsvleesproductie in Nederland en heeft Europees een marktaandeel van circa 5 procent.

De oude en veel grotere rivaal VanDrie Group kondigde in september 2009 de voorgenomen overname van Alpuro aan. De goedkeuring van deze overname kostte veel meer tijd dan verwacht en kwam pas in het voorjaar van 2011 rond. Vooral de Duitse kartelautoriteiten namen uitvoerig de tijd om de effecten van een overame van Alpuro door Van Drie tegen het licht te houden. Tot begin 2011 heeft Alpuro nog zelfstandig geopereerd.

Na een aantal verlieslatende jaren en krimp van de activiteiten deed Alpuro het de laatste tijd relatief goed. Over 2008 boekte het nog een verlies van 7,7 miljoen euro bij een omzet van 221 miljoen. Over 2009 daalde de omzet licht, maar werd het verlies omgebogen in een winst van 14 miljoen euro. Ook over 2010 zou winst zijn geboekt, zo meldde de directie in het meest recente jaarverslag.

Bij de definitieve overname van Alpuro moest VanDrie wel genoegen nemen met een kleiner bedrijf dan eerst gedacht. Het Duitse Bundeskartellamt bedong dat VanDrie bij een overname zowel Alpuro Duitsland als twee Duitse VanDrie-bedrijven moest afstoten. Deze ondernemingen gingen overigens wel weer naar Nederlandse concurrenten: Denkavit en kalverhandelaar Arjan van Dam. De meest waardevolle delen van Alpuro, het Peters Farm concept en de slachterij in Apeldoorn, kon de VanDrie Group zoals gepland wel gewoon overnemen.

Gecombineerd bindt de nieuwe VanDrie Group 1.200 veehouders aan zich en bedraagt de omzet 1,85 miljard euro. De overname moet ervoor zorgen dat het bedrijf op de internationale markt een factor van belang blijft en tegenspel kan bieden aan de sterke concentrerende en machtigere inkopers.

Financieel

De omzet van de Alpuro Group lag in 2009 op 221,5 miljoen euro. De omzet over 2010 is nog niet bekend. Over 2009 is een winst gemaakt van 14,1 miljoen euro, tegenover een verlies van 7,7 miljoen over 2008.

Adres

Alpuro Group
Elspeterweg 60
3888 MX Uddel

Website

Alpuro Group

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.