Home

Achtergrond

Albayrak: tbs-gevangene langer in de cel

Misdadigers die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf en tbs, moeten voortaan eerst hun hele straf uitzitten voordat ze naar een kliniek mogen.

Ze kunnen niet meer na het uitzitten van een derde van de celstraf al naar een tbs-kliniek gaan, zoals in het verleden soms gebeurde.

De regeling uit 1997 die dit mogelijk maakte, houdt geen rekening met de gevoelens van slachtoffers en nabestaanden, zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) dinsdag in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Ze wil de wet daarom aanpassen. In de tussentijd wordt de regeling bevroren.

Volgens Albayrak werd er amper gebruik gemaakt van de mogelijkheid. Bovendien werkte de regeling niet goed, omdat veroordeelden die vervroegd naar de tbs-kliniek gingen, pas op verlof mochten nadat twee derde van hun straf erop zat. Van een volledige tbs-behandeling was dan geen sprake.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.