Home

Achtergrond

Akkerbouw in Australië heeft ruimte voor groei

De infrastructuur en het veranderende klimaat bieden Australië kansen om de akkerbouw in het land uit te breiden. Dat blijkt uit onderzoek door Abare.

Dit Australische agrarische marktbureau trekt deze conclusies uit een onderzoek in opdracht van de regering in Canberra. Die heeft het bureau opdracht gegeven te zoeken naar groeimogelijkheden voor de agrarische sector.

Zo zou een goed netwerk van graantreinen al een aantal problemen kunnen oplossen. Dit zou onder meer de knelpunten in het vervoer van het gewas laten verdwijnen.

Verder verlaagt een goed treinnetwerk de kosten voor het vervoer van graan, verlaagt het de afhankelijkheid van vaak onbetrouwbare opslagplaatsen en verbetert het de mogelijkheden voor de export.

Een ander punt waar veel winst gehaald kan worden was volgens de onderzoekers de klimaatverandering. Gemiddeld regent het steeds minder in veel gebieden van Australië, terwijl de temperatuur stijgt.

Dit heeft voor productieverlies gezorgd. Boeren zouden daar beter op in moeten leren spelen en dat zou uiteindelijk weer voor meer productiviteit kunnen zorgen.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.