Home

Achtergrond 7 reacties

Afname concurrentie

Met de overname van Alpuro Group door de VanDrie Group neemt de macht van VanDrie op de kalvermarkt weer een stukje toe.

Voor Alpuro is de overname een logische stap. Het bedrijf is eenvoudig te klein om tegenwicht te kunnen bieden aan de steeds groter wordende inkooppartijen. Bij de VanDrie Group vindt het een veilige haven. Bovendien hebben Alpuro en VanDrie zeer veel overeenkomsten. Ze werken sterk geïntegreerd en hechten veel waarde aan de ontwikkeling van kwaliteitsconcepten. Traceerbaarheid en diervriendelijkheid staan bij beide bedrijven hoog in het vaandel.

De eerste reactie van LTO op de overname spreekt echter wel boekdelen. Vakgroepvoorzitter Loseman ziet de markt verschralen en een monopoliepositie ontstaan, en daar is hij niet blij mee. De grote vraag is hoe de Nederlandse Mededingingsautoriteit aan zal kijken tegen deze ontwikkeling op de inkoopmarkt voor kalveren. Zowel Alpuro als VanDrie benadrukt de Europese schaal waarin ze opereren en de slagkracht in Europees perspectief. De Nederlandse veehouders hebben voor de kalverafzet echter met de Nederlandse situatie van doen. En hoe je het wendt of keert, er is straks gewoon een afnemer van kalveren minder en dus minder concurrentie.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Burke

  In somige gevallen kun je beter geen commentaar hebben, als je dat wel hebt hangt BARTJE. Ook deze ontwikkeling baart grote zorgen.

 • no-profile-image

  Veehandelaar

  Ik bedoel gem. 10 euro meer voor mijn nukas meneer rdh ! En ik word er niet rijk van want nu kan ik mijn klanten meer voor hun kalveren uitbetalen !!!

 • no-profile-image

  B

  De melkveehouder moet zowieso niet zeuren. Jullie moeten het verdienen op de melk. Wees blij dat de kalverhouderij jullie kalveren al afnemen, en hierbij ook veel magere melkpoeder ect. Dus ook al krijg je straks 50 euro voor een kalf. Dan mag je nog blij zijn!.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het is de grote vraag of het voor de melkveehouder een probleem wordt! De gezondheidtoestand van de kalversector zal een grote rol gaan spelen. Minder schouwen met de kalveren is ook veel waard. Ze zijn op de goede weg en de vraag is goed. Er zullen nog veel bedrijven stoppen binnen 10 jaar en zullen de bestaande bedrijven groter worden.

 • no-profile-image

  RdH

  Als reactie op "de veehandelaar".

  Uiteraard geeft dhr VAnDrie liever 50 dan 55 € In uw rekenvoorbeeld krijgt u nu maar € 10. U zult wel slapend rijk worden.

 • no-profile-image

  kalverboertje

  Ik had liever gezien dat ze gingen fuseren met klaremelk Fuite of Vemello

 • no-profile-image

  Veehandelaar

  v. Drie word te groot en hebzuchtig want hel wil maar meer en meer zodat ie de prijzen zelf kan bepalen . Hij praat mooi met je maar [ik ken hem persoonlijk want ik heb veel nukas aan v. Drie verkocht ] hij geeft je liever 50 euro voor een kalf dan 55 . Ik verkoop nu mijn nukas aan een andere man in Z-Holland en ik krijg nu gem. 10 euro voor mijn zb. stierkalveren . Dus boycot van Drie is mijn advies en zeg dit ook tegen u veehandelaar als u geld wilt verdienen ! Want er moet concurrentie blijven .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.