Home

Achtergrond 4 reacties

Aardappelsector moet meer op trends inspelen

De aardappelsector moet meer inspelen op trends in de samenleving. Dat maakt de producten minder anoniem.

Directeur Ruud Huirne van het landbouw economisch instituut (LEI-WUR) ziet drie belangrijke trends in de voeding. "Overgewicht neemt toe", zei hij vandaag op de Aardappeldemodag in Emmeloord. "Bovendien neemt de vraag toe naar functional foods, die bijvoorbeeld de gezondheid bevorderen. Ook is er meer aandacht voor personalized foods, voedsel voor mensen met een specifieke behoefte, zoals sporters."

Huirne constateert dat veel aardappeltelers contractprijzen afspreken die net op of onder hun kostprijs liggen. "Maar ook verderop in de aardappelketen zijn de marges laag. Alleen bij de tafelaardappelen en de koelverse producten zijn nog marges te realiseren. Verder maakt de sector veel kosten voor transport en opslag. Daar valt te besparen."

De waarde van een product wordt aan het einde van de keten gerealiseerd, stelt Huirne. "Daarom moet je streven naar korte ketens met weinig schakels. Binnen de schakels kun je kiezen voor specialisatie en schaalvergroting. Maar schaalvergroting is niet het enige antwoord. De sector moet het vooral zoeken in minder anonieme producten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ruud

  Hoezo anoniem, kijk naar wat Aviko Doet met Frideale en SuperCrunch!!

 • no-profile-image

  boerke

  Dat is wat moderner spul richting consument maar blijft frites in het duurdere segment en zonder telersnaamsvermelding dus wel anoniem. De grondstof kan uit heel de wereld komen.

 • no-profile-image

  boerke

  De grote supers willen alleen bulk en dus anonieme producten in alleen kooktype onderscheiden. Welke boer wil zijn naam hebben hangen aan de troep die in het winkelschap ligt? Daar herkent hij niks van zijn met liefde en toewijding geteelde en afgeleverde produkt!

 • no-profile-image

  pieperboer

  ja leuk! telen voor de supermarkt! AH verlengt de betalingstermijn van 2 naar 3 maanden...leuke trend kun je meteen als boer ook bank spelen! (in dit geval kun je wel als het slecht gaat geld vragen aan Wouter Bos)

  aardappelen zijn gezond...altijd al geweest! mensen moeten ze gewoon meer eten, en dan gewoon gekookt...

Of registreer je om te kunnen reageren.