Home

Achtergrond

'Aantal ouderdieren voor legrassen gaat sterk dalen'

Het aantal ouderdieren voor legpluimveerassen zal de komende tien jaar sterk dalen.

Dat voorspelde Frans van Sambeek van Institut de Sélection Animale (ISA), de legdivisie van fokbedrijf Hendrix Genetics, tijdens een themamiddag van Schothorst Feed Research.

Van Sambeek stelt dat moederdieren steeds meer kuikens produceren, mede doordat ze langer aangehouden worden. In 2020 verwacht hij een productie van 120 kuikens per moederdier, vergeleken met ongeveer honderd nu.

Van Sambeek voorziet voor 2020 cycli van 100 weken bij bruine hennen en 110 weken bij witte hennen, waardoor er minder legkuikens nodig zijn. "Door het lagere aantal henkuikens en het hogere aantal henkuikens per moederdier zal het aantal ouderdieren sterk dalen. Dit heeft grote economische consequenties."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.