Home

Achtergrond

Aantal boerderijzuivelaars loopt geleidelijk terug

Het aantal producenten van boerderijzuivel loopt gestaag terug.

In het vorige superheffingsjaar werden er nog 419 geteld. Dit blijkt uit gegevens van het Productschap Zuivel (PZ). Vier jaar geleden waren er nog 463 boerderijzuivelaars. Meer dan 300 daarvan maakten vorig jaar boerenkaas of een andere kleinschalig bereide kaassoort. Daarvoor gebruikten ze bijna 7 miljoen kilo melk. Het merendeel daarvan werd gebruikt voor de productie van traditionele boerenkaas.

De grootste hoeveelheden melk gingen op aan de productie van zure zuivel en melkproducten. Daarvoor werden vorig jaar achtereenvolgens 12,2 en 9 miljoen kilo melk gebruikt.

Een verklaring voor dit melkverbruik is dat een aantal kleinere industriële zuivelverwerkers ook tot de boerderijzuivelaars wordt gerekend. Deze bedrijven produceren bijvoorbeeld 'ambachtelijke' toetjes en yoghurts voor supermarkten. Opvallend was vorig jaar dat de productie van zure zuivel na een halvering in 2006/2007 weer iets opveerde. De meeste groei onder de boerderijzuivelproducten zat vorig jaar echter bij de productie van room en roomijs. De productie van boter steeg ook licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.