Home

Achtergrond

Aanmeldingen hoger onderwijs gestegen

Het aantal aanmeldingen voor de Nederlandse universiteiten en hogescholen is dit jaar gestegen.

In totaal meldden zich 50.000 studenten aan voor een studie op een van de veertien Nederlandse universiteiten, een stijging van 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. Eerder gingen de onderwijsinstellingen uit van een stijging van 4 procent. Ook het aantal aanmeldingen voor hbo-opleidingen voor dit collegejaar ligt hoger dan vorig jaar. Ruim 105.000 jongeren schreven zich in voor een hbo-studie, een stijging van 6 procent. De Verenging van Universiteiten (VSNU) en de HBO-raad hebben een bericht daarover van de NOS maandag bevestigd.

De stijging is echter niet zo fors als de onderwijsinstellingen in augustus vermoedden. Toen werd de noodklok geluid omdat de universiteiten op grote organisatorische en financiële problemen zouden stuiten vanwege het hoge aantal aanmeldingen.

Een zegsvrouw van de VSNU stelt dat de universiteiten zich op dit moment geen zorgen maken over het grote aantal aanmeldingen, maar wel "alles op alles moeten zetten'' om de studenten alle faciliteiten te kunnen bieden. Vooral de studies techniek en landbouw blijken populair, al durft de VSNU daar geen expliciete verklaring voor te geven.

De HBO-raad kan niet aangeven welke hbo-studies het populairst zijn. De zegsvrouw vermoedt wel dat het aantal aanmeldingen mede is gestegen als gevolg van de financiële crisis. "Jongeren zien meer in welke waarde een diploma heeft in de huidige kennissamenleving'', stelt zij. De HBO-raad voorziet op de hogescholen overigens geen problemen met het forse aantal extra studenten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.