Home

Achtergrond

AMC kweekt stamcellen uit zaadbal

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn er als eerste ter wereld in geslaagd stamcellen op te kweken uit zaadbalweefsel.

Deze vondst biedt hoop voor mannen die onvruchtbaar zijn, omdat ze in hun kindertijd een kankerbehandeling hebben ondergaan. De wetenschappers publiceren hun bevindingen vandaag in het toonaangevende The Journal of the American Medical Association.

Steeds meer jongens overleven kanker in hun kindertijd. Een vervelende bijwerking van hun behandeling is echter dat deze jongens later vaak niet meer in staat zijn kinderen te verwekken, omdat de stamcellen van de zaadvormende cellen door de behandeling zijn afgestorven. Invriezen van sperma, zoals bij volwassen mannen gebeurt, is bij kinderen niet mogelijk omdat jongens voor hun puberteit nog geen sperma produceren.

Stamcelbioloog Ans van Pelt en hoogleraar Humane Voortplantingsbiologie Sjoerd Rapping zijn er nu in geslaagd een kweekmethode te ontwikkelen voor zogenoemde spermatogoniale stamcellen, voorlopers van de spermacellen. Dat deden zij door weefsel van zes mannen, bij wie de zaadbal moest worden verwijderd wegens prostaatkanker, op kweek te zetten. De gekweekte stamcellen vermeerderden zich op een speciale voedingsbodem, aldus het AMC.

Voordat de methode grootschalig toegepast kan worden, is nog meer onderzoek nodig. De centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek heeft het AMC toestemming gegeven om de studie voort te zetten met menselijk weefsel. Onder meer moet nog worden vastgesteld of de gekweekte zaadcellen genetisch stabiel zijn en of er geen risico is dat achtergebleven kankercellen worden teruggeplaatst. Binnenkort is het al wel mogelijk een stukje zaadbalweefsel van kleine jongens te laten invriezen in het AMC. Dat kan dan eventueel later worden gebruikt om de volwassen man vruchtbaar te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.