Home

Achtergrond 1 reactie

AH houdt in crisis vast aan contractinkoop agf

Albert Heijn (AH) bouwt de inkoop op de vrije groente- en fruitmarkt verder af, en houdt vast aan contractteelt.

Daarmee gaat de keten tegen de markttrend in, waarbij supermarkten meer op de goedkopere vrije markt in gaan kopen en vaste relaties afbouwen.

Volgens AH-categorymanager agf Bas Hauwert is de inkoopwijze echter niet heilig. "Het houdt ons wel bezig, we kunnen ons een concurrentienadeel niet veroorloven." Of dat betekent dat de contracten met telers worden aangepast, wilde hij niet zeggen. Veel AH-telers werken met weekprijzen, afgeleid van de internationale markt.

De vaste AH-telers van de 25-jaar oude vereniging Holland Crop wisten dit jaar wel een betere middenprijs te realiseren dan andere telers, stelde ook Irénke Meekma, directeur van AH-leverancier Bakker Barendrecht. Met de contractafzet zijn ze iets minder blootgesteld aan de harde schommeling van de markt. "Als het regent worden onze telers minder nat, als de zon schijnt worden ze ook iets minder bruin. Het is wel vaker slecht geweest, het is geen reden om de inkoopwijze te veranderen." Ook verschillende AH-telers werkten dit jaar onder kostprijs, beaamde ze.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    "Ook verschillende AH-telers werkten dit jaar onder kostprijs, beaamde ze". Ze maken zich druk om een eerlijke prijs voor MAX HAVELAAR, maar Jan Havelaar kan verrekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.