Home

Achtergrond 1 reactie

ABS pleit voor flexibele bijmenging bioethanol

Het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) in België pleit voor een flexibele bijmengverplichting van bioethanol in fossiele brandstoffen.

Dit zorgt voor een stabielere graanprijs. Bij een lage graanprijs moet de overheid de bijmengverplichting verhogen, zodat meer graan nodig is om bioethanol te produceren. Als de graanprijs hoog is, kan de bijmengverplichting omlaag. Dit zorgt voor een stabielere graanprijs.

Dit is in het voordeel van graantelers, maar ook van consumenten, zegt ABS-secretaris Guy Depraetere. "Je ziet vaak dat voedingsmiddelen duurder worden bij een tekort aan grondstoffen. Maar wanneer de grondstoffen weer volop beschikbaar zijn dalen de voedingsmiddelen niet of nauwelijks in prijs. Door te zorgen voor een stabielere graanprijs, voorkom je dat grondstoffen en dus ook voedingsmiddelen blijvend duurder worden."

Het ABS vindt dat een flexibele bijmengverplichting op Europees niveau moet worden gerealiseerd. Depraetere: "Alleen in België zal het maar weinig helpen. Daarom zoeken we contact met onze collega’s in Frankrijk om ook hen warm te krijgen voor dit plan en de politiek onder druk te zetten zich hier voor in te zetten."

De EU heeft het systeem van graaninterventie en exportsubsidies afgebouwd, stelt Depraetere. "Zo'n systeem van een flexibele bijmengverplichting kost de EU geen geld en heeft toch een regulerende werking op de graanmarkt. Zo ontstaat een marktregulerend instrument dat overschotten wegwerkt op een ethische manier zonder verstoringen op de wereldmarkt. De consument krijgt voedselzekerheid voor een betaalbare prijs."

Het plan van een variabele bijmengverplichting is in Nederland ontstaan. De LTO-vakgroep Akkerbouw heeft het plan in augustus gepresenteerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    nn

    Die belgen spappen het helemaal. Nu die domme haagse lui nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.